Mededelingen vanuit het bestuur

Het sportpark mag dan gesloten zijn, achter de schermen gebeurt heel veel bij FC Burgum. Hieronder een update vanuit het bestuur.

Coronacrisis en contributie
Wat te doen met de contributie, vrijwilligersvergoedingen en vergoedingen vanuit arbeidsovereenkomsten, nu het seizoen plotseling is beëindigd? FC Burgum volgt het advies van NOC-NSF om toch contributie te blijven innen, ondanks dat er niet gevoetbald wordt. Wij hopen op solidariteit, zodat de club een goede financiële positie behoudt. Mochten er leden zijn die bezwaar hebben, dan kunnen ze contact opnemen met secretariaat@fcburgum.nl.

Met betaalde vrijwilligers zijn regelingen getroffen. Zij ontvangen tijdelijk geen vrijwilligersvergoeding. Ook zijn er afspraken gemaakt met de hoofdtrainers van heren 1 en vrouwen 1, en onze Hoofd Jeugd Opleiding. Ook zij gaan akkoord met inhouding van een deel van hun salaris.

Nieuw hoofdveld met kunstgras
We voetballen helaas niet, maar de bouw van de sporthal en ons nieuwe sportcafé gaat gewoon door, alsmede de herinrichting van het sportpark. Zoals iedereen weet, krijgen we een nieuw hoofdveld. Dit hoofdveld komt vlak voor de Nije Westermar te liggen, aan de noordzijde. Hierdoor kunnen we straks ook vanuit het sportcafé en vanaf het overdekte dakterras van voetbal genieten.

Het was nog even de vraag of er natuurgras of kunstgras op het nieuwe hoofdveld zou komen. Als bestuur hebben we nu een definitieve keuze gemaakt.

Deze keuze (en ook andere onderwerpen) hadden we graag in een Algemene Leden Vergadering met jullie willen delen, maar door de coronacrisis kunnen we nu geen ALV houden. Wel gaan de bouw en herinrichting door en moeten we keuzes maken, zonder dat we dit openlijk met jullie als leden kunnen bespreken. Dat betreuren we zeer. Als bestuur staan we voor transparantie, alleen worden we nu ingehaald door een vervelende realiteit.

Als bestuur hebben we gekozen voor kunstgras. Graag willen we uitleggen hoe wij tot die keuze zijn gekomen.

- Kernwaarden
We hebben een uitgebreide analyse gemaakt, waarbij we zijn uitgegaan van onze drie kernwaarden:

  • Hart voor de sport
  • Hart voor de club
  • Hart voor de omgeving

Per waarde hebben we vervolgens functionele eisen geformuleerd, waarvan we denken dat deze belangrijk zijn voor een hoofdveld.

Voorbeeld: vanuit Hart voor de club vinden we het belangrijk dat iedereen op het hoofdveld kan spelen en dus niet alleen de selectieteams. Kies je voor gras, dan kan het hoofdveld per speeldag slechts beperkt worden gebruikt.

Ander voorbeeld: vanuit Hart voor de omgeving vinden wij het van belang dat het hoofdveld multifunctioneel wordt ingezet, dus ook voor scholen, AZC en diverse andere activiteiten en evenementen. Door het intensievere gebruik geniet kunstgras de voorkeur.

Nog een voorbeeld: vanuit Hart voor de sport dient het hoofdveld zo min mogelijk afhankelijk te zijn van weersomstandigheden of onderhoud. Met de huidige klimatologische omstandigheden kan er minder dan de helft van een seizoen op natuurgras worden gespeeld; het veld is al snel te nat of te droog. In combinatie met de wens dat ook niet-selectieteams op het hoofdveld kunnen spelen, zal dit tot problemen leiden op natuurgras.

- Matrix
Er is een matrix samengesteld waarin te zien is welke eisen we stellen aan het hoofdveld, ten opzichte van onze drie kernwaarden. Per eis is een afweging gemaakt voor natuur- of kunstgras. Alles afwegende scoorde kunstgras het beste.

De matrix is hierbij afgebeeld:

 

De matrix is besproken met trainers, Hoofd Jeugd Opleiding, commissie voetbalzaken en andere kaderleden, en de selecties van heren 1 en vrouwen 1. Hieruit bleek dat vrijwel iedereen voor kunstgras was.

- Financiën
Als club investeren wij in de herinrichting van ons sportpark. De keuze om het hoofdveld aan te laten leggen met kunstgras levert ons in het project een besparing van ruim 50.000 euro op. Aanvankelijk was er namelijk een begroting gemaakt voor de aanleg van een kunstgrasveld én de aanleg van een hoofdveld met natuurgras. Met de keuze voor kunstgras op het hoofdveld hoeft er geen extra grasveld te worden aangelegd.

- Overige overwegingen

  • We kunnen ons goed voorstellen dat bij ideale omstandigheden iedere voetballer het liefst op natuurgras wil spelen. Helaas hebben we juist met sterk wisselende weersomstandigheden te maken.
  • Veel teams trainen nu op kunstgras. Dan ligt het ook meer voor de hand om op kunstgras te spelen.
  • De keuze voor kunstgras betekent ook dat we een hoofdveld met verlichting krijgen. Hierdoor kunnen er naast trainingen ook avondwedstrijden worden georganiseerd op het hoofdveld.

- Conclusie
Op basis van analyse (zie matrix), gesprekken met spelers en trainers, financiën en overige overwegingen hebben wij als bestuur gekozen voor kunstgras. Nogmaals, onder normale omstandigheden hadden we dit als een bestuursvoorstel aan jullie voorgelegd. De coronacrisis verhinderde dit, terwijl we in verband met de voortgang van de bouw en de herinrichting van het sportpark op korte termijn keuzes moesten maken. We hopen op jullie begrip hiervoor.

Uiteraard zijn we als bestuur altijd bereid toelichting te geven als mensen vragen of opmerkingen hebben.

 

Herinrichting overige velden
Aanvankelijk was het de bedoeling ook andere velden te verplaatsen of opnieuw aan te leggen. Zo lag er een plan om van het huidige veld 6 een wedstrijd- en trainingsveld (WETRA-veld) te maken. Gelet op de kosten hebben we dit, in overleg met de gemeente, maar even uitgesteld. Voorlopig kunnen we (kosteloos) nog gebruik maken van het trainingsveld, veld 3 en hebben we straks ook twee volledige kunstgrasvelden om op te trainen.

 

Beleid Lief en Leed

Samen met het Lief en Leed-team is een beleidsplan opgesteld. Dit beleidsplan is door het bestuur vastgesteld en zal zo spoedig mogelijk op de website worden gepubliceerd.

 

Verkoop voorraad kantine

Het kantineteam treft op dit moment voorbereidingen om de huidige kantinevoorraad te verkopen. Hoe dit gaat gebeuren, wordt binnenkort bekendgemaakt.

Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn, dan zijn wij als bestuur natuurlijk bereid om jullie vragen te beantwoorden.

Vriendelijke groeten,

Bestuur FC Burgum

Tiltrans
Jumbo Burgum
Apuls
Expert Meijer
C. van den Adel
Sonac