FC Burgum JO10-1 derde op toernooi SC Cambuur

De strijders van FC Burgum JO10-1 traden op 4 juni jl. aan bij het kampioenschap voor eersteklassers en hoger bij SC Cambuur. De spanning zat er vol op bij de mannen want de wedstrijden werden gespeeld in het stadion van Leeuwarders trots, Cambuur. Ja, u leest het goed, in het stadion. Hoe mooi is dat?

Poule A bestaat uit HCSC, LAC Frisia, Broekster Wâlden, FVC, VV Zwaagwesteinde en VV Hardegarijp. FC Burgum treedt aan in poule B met Blauw Wit ’34, SC Leovardia, Leeuwarder Zwaluwen, Be Quick Dokkum en Zeerobben. De wetten van het voetbal zijn zoals altijd keihard, alleen de nummers 1 en 2 van de poule gaan door naar de kruisfinales en de rest blaast de aftocht.

Na een lange ochtend wachten was is het om 12.35 uur sharp dan eindelijk zover, de aftrap voor de eerste wedstrijd tegen Leovardia. De jongens van FC Burgum zijn met hoge verwachtingen naar Leeuwarden afgereisd al leeft er ook realisme. Aan dit toernooi doen namelijk geen kleine jongens mee.

Je wilt zo’n eerste wedstrijd op een loodzwaar toernooi zeker niet verliezen. Helaas komt het team in deze openingswedstrijd niet goed uit de verf. Een vroege 1-0 achterstand kan ondanks dappere pogingen en twee afgekeurde goals (waarvan eentje zeer discutabel) niet worden omgebogen. De boys lijken erg onder de indruk van de omstandigheden en zien hun kansen op de volgende ronde als sneeuw voor de hete zon verdwijnen. Een mokerslag voor de anders altijd zo zelfverzekerde kanonnen van FC Burgum JO10. Met hangende koppies en gedesillusioneerd gaan ze terug naar de kleedkamer. Zijn de kansen op de volgende ronde dan nu al verkeken?

Wat volgt is een bijzonder tafereel. De spelers blijven minutenlang achter in de kleedkamer van SC Cambuur. Na 20 minuten gaan de ouders toch maar eens een kijkje nemen waar de jongens toch blijven? Wat blijkt nou, de jongens hadden even een momentje (zeg maar gerust een moment) nodig om over de teleurstelling heen te stappen en coach Rienk Boskma is bezig aan een lange peptalk, die zijn uitwerking niet zal missen. Want een wederopstanding van optima forma zal volgen. Allereerst moet Be Quick Dokkum eraan geloven. De ploeg die anders altijd zeer gewaagd is aan FC Burgum wordt met maar liefst 6-0 naar huis gestuurd. Vervolgens heeft ook hoofdklasser Zeerobben geen schijn van kans tegen de herrezen blauwe leeuwen; de wedstrijd eindigt in 3-0.

Het leven van een voetballer is soms net een rollercoaster. Alles leek verloren maar opeens is de droom van het halen van de kruisfinales weer volledig in leven. De wedstrijd tegen Leeuwarder Zwaluwen recht voor de MI-side moet dan wel gewonnen worden, en ook dat lukt: eindstand 2-0. Nog één poulewedstrijd scheidt de ploeg van een felbegeerde finaleplek. Opnieuw maakt een hoofdklasser zijn opwachting: Blauw Wit ’34. De boys weten ondertussen dat ze zich geen misstap meer kunnen veroorloven. De spanning is om te snijden en dit resulteert in een harde maar faire wedstrijd. Eerlijk is eerlijk, Blauw Wit 34 is doorgaans de beter voetballende ploeg, maar FC Burgum schuwt de duels niet. Uit een van deze duels openen de Burgumers verassend de score. Dit tot onvrede van de in groten getale aanwezige Leeuwarders. Ze proberen de scheidsrechter te overtuigen dat het doelpunt afgekeurd moet worden maar de VAR hoeft er niet aan te pas te komen: de goal blijft staan. Uiteindelijk lukt het Blauw Wit toch nog om op gelijke hoogte te komen en dan moeten de rekenmeesters eraan te pas komen.

Het verlossende woord komt uit de stadionspeaker: HCSC, LAC Frisia, Blauw Wit ’34 en FC Burgum zijn de trotse kruisfinalisten. Hiermee is de missie voor FC Burgum eigenlijk wel voltooid maar natuurlijk wordt er nog gestreden tegen HCSC dat helemaal uit Den Helder naar Leeuwarden is afgereisd. Burgum houdt heel lang stand, maar de ploeg uit Noord-Holland blijkt een maatje te groot en zal het toernooi in de finale tegen LAC Frisia ook winnen. Al met een prachtig evenement dat zeker voor herhaling vatbaar is. En wie denkt dat het seizoen er nu opzit voor onze helden, die heeft het mis. Tot aan de familiedag op 25 juni zullen er nog een paar mooie toernooien worden afgewerkt, te beginnen volgende week zaterdag al in Leek. De boys kijken er nu al naar uit maar eerst maar even bijkomen en nagenieten van deze super saterday!

Expert Meijer
C. van den Adel
Sonac
Apuls
Tiltrans
Jumbo Burgum