De scheidsrechter is een essentieel onderdeel van voetbal

Het ledenaantal van onze voetbalvereniging FC Burgum is groeiende met als gevolg dat er in de nabije toekomst meer teams zijn en er logischerwijs meer verenigingsscheidsrechters nodig zijn. Zoals we al enkele seizoenen een tekort hebben aan verenigingsscheidsrechters, wordt dit tekort volgend seizoen (en de seizoenen daarop) nog groter. Dit seizoen (2022-2023) is het meermaals voorgekomen dat er een verenigingsscheidsrechter meerdere wedstrijden op één dag heeft moeten fluiten omdat er onvoldoende belangstelling/bereidwilligheid was en is om onze jeugd- en seniorenteams te fluiten. In de toekomst willen en moeten wij dit met ons allen zien te voorkomen.

Wie zoeken wij?
Wij (onze coördinatoren van het scheidsrechterskorps) zijn per direct op zoek naar minimaal vijf verenigingsscheidsrechters voor de wedstrijden op een groot veld. Vind je het leuk en neem/geef je graag de leiding om wedstrijden in goede banen te leiden door op het juiste moment dé juiste beslissing te nemen? Dan willen wij jou ook graag helpen!

Als het leiden van wedstrijden je bevalt, is er bovendien de mogelijkheid om op hoger niveau te fluiten. De KNVB biedt cursussen aan voor enthousiastelingen die graag hogerop willen en zich willen ontwikkelen tot de nieuwe Björn Kuipers of Danny Makkelie.

Persoonlijke ontwikkeling
Als scheidsrechter kun je jezelf op persoonlijk vlak sterk ontwikkelen. Je leert onder meer snel beslissingen te nemen en vervolgens deze beslissing ook uit te leggen en (non-)verbaal te communiceren. Zaken die voor een scheidsrechter van belang zijn, maar ook naast het veld goed van pas komen. Veel mensen denken dat het vooral gaat om spelregelkennis en het onder de knie krijgen van alle uitzonderingsregels voor buitenspel. Maar dat is niet waar het bij fluiten om gaat. Het managen van de wedstrijd, communiceren met spelers en officials, het dealen met je eigen waarnemingen en beoordelingen – de cursus laat je groeien als mens.

Welke wedstrijden mag ik fluiten?
Alle wedstrijden waarvoor geen KNVB-scheidsrechter is aangesteld, voornamelijk in categorie B.

Wat bieden wij als FC Burgum?
Een volledige cursus tot verenigingsscheidsrechter mét directe begeleiding. Daarnaast krijg je natuurlijk ook een tenue en andere materialen, zodat jij je volledig kunt gaan focussen op de wedstrijd.

Wat is het gevolg bij onvoldoende aanmeldingen?
Mochten we onvoldoende aanmeldingen ontvangen dan gaan we het aanwijzingsbeleid tot het fluiten van wedstrijden herzien. Met als gevolg dat we naast spelbegeleiders ook scheidsrechters (lees: leden vanuit alle seniorenteams) gaan aanwijzen voor het fluiten van wedstrijden op een groot veld.

Voorkeur met betrekking tot het aantal keren per seizoen, leeftijdscategorie, dagdeel e.d. kan allemaal worden besproken.

Belangstelling?
Ben je geïnteresseerd en lijkt het je leuk om een wedstrijd te fluiten, wacht dan niet en neem contact op met onze scheidsrechterscoördinator.

Uitnodiging
Eerst kennismaken met onze andere enthousiaste (vrijwillige) verenigingsscheidsrechters en meedoen met een gezellige spelregelavond onder het genot van een hapje en drankje? Dan ben je natuurlijk van harte welkom op vrijdag(avond) 23 juni a.s. vanaf 17:30 uur in ons sportcafé.

Geen scheidsrechter = geen voetbal (op de mooiste dag van de week); geen voetbal zonder scheidsrechter!

Scheidsrechterscoördinator
Vanwege het aanstaande vertrek van Douwe Heegstra (eind van het lopende seizoen) zijn we ook op zoek naar een nieuwe scheidsrechterscoördinator, die ervoor zorgt dat de jongere jeugdteams van FC Burgum voorzien zijn van een scheidsrechter, ook wel spelbegeleider genoemd. Help jij mee om dit mogelijk te (blijven) maken en kan Douwe jou z.s.m. inwerken als zijn opvolger?

Wanneer je het leuk vindt, kun je daarnaast meedenken over thema’s als opleiden en waarderen van onze scheidsrechters, maar dit is optioneel.

Je maakt wekelijks de planning, met uitzondering van de betreffende vakanties. De momenten waarop je de planningen maakt, kun je grotendeels zelf bepalen. Je hoeft op zaterdag niet aanwezig te zijn op ons complex.

Wie wordt de nieuwe compagnon van Ted Hirdes?
Lees de gehele geplaatste vacature (van 27 februari 2023) op onze website.

Voor vragen, opmerkingen, aanmelden (o.a. voor de bijeenkomst op de 23 juni) e.d. kun je contact opnemen met Ted Hirdes (scheidsrechterscoördinator – tel. 06-18393158).

C. van den Adel
Jumbo Burgum
Tiltrans
Expert Meijer
Sonac
Apuls