Over FC Burgum

Fusie

Op 1 juli 2019 ziet FusieClub (FC) Burgum het levenslicht: een nieuwe voetbalvereniging in het Fryske voetballandschap. Ze is ontstaan door een fusie tussen twee gerenommeerde ‘oude dames’ in het noordelijke amateurvoetbal: v.v. Bergum en BCV.

Gedurende een periode van bijna twee jaar leverde een door beide verenigingen in het leven geroepen fusiecommissie uiterst gedegen en zorgvuldig werk, door te luisteren, te spreken met, te adviseren, te concluderen en door voorstellen te doen.

Zij liet alle geledingen binnen de beide moederverenigingen  meedenken en meepraten in het fusieproces om uiteindelijk in samenspraak met de beide hoofdbesturen te komen tot een fusievoorstel waarmee door de leden van zowel v.v. Bergum als die van BCV, unaniem werd ingestemd.

FC Burgum: een vereniging met hart voor de club, de sport en de omgeving.


VV Bergum

Op 19 januari 1931 werd VV Bergum opgericht. Na een kortstondig verblijf aan de HIllemaweg verhuisde de vereniging naar wat nu Het Koningsland is. In de jaren na de oorlog ontwikkelde VV Bergum zich tot een vaste waarde in het Friese zondagamateurvoetbal. De laatste jaren tot de fusie mag de club zich rekenen tot de top ervan. En is uitgegroeid tot een stabiele eersteklasser op zondag.

BCV

27 mei 1949 werd de tweede Burgumer voetbalclub opgericht: BCV. Tot het midden van de jaren zeventig acteerde de vereniging op bondsafdelingsniveau, de FVB. Maar nadat de club dat was ontstegen, ging het crescendo en werd eveneens een vaste waarde in het noordelijke amateurvoetbal op zaterdag.

BBC

VV Bergum en BCV hadden elkaar als samenwerkende verenigingen in 2005 al gevonden in het jeugdvoetbal onder de naam Bergum BCV Combinatie: BBC. Een samenwerking die geen windeieren heeft gelegd, want het jeugdvoetbal in Burgum kreeg daarmee een enorme impuls, zeker toen in 2012 ook het meisjes- en damesvoetbal eraan werd toegevoegd. Successen bij de meiden, maar ook bij de jongens, een flinke groei van het jeugdvoetbal had de samenwerking als gevolg. Ondertussen is BBC een begrip geworden in Fryslân, maar ook buiten onze provincie.

In dat proefhuwelijk van 2005 ontkiemde FC Burgum.