Vrijwilliger van de maand: Johan Vries

Binnen FC Burgum zijn vele enthousiaste vrijwilligers actief, die elk op zijn of haar manier een steentje bijdraagt aan het mooier maken van onze club. Al deze vrijwilligers worden enorm gewaardeerd. Om deze waardering te laten blijken, eren wij vrijwilligers met de trofee voor ´Vrijwilliger van de maand´. In maart 2023 gaat de felbegeerde ‘gouden duim’-trofee naar Johan Vries.

Johan (54) was tot voor kort actief als jeugdcoördinator algemene zaken, een rol die hij jarenlang met verve vervulde. Ontelbaar veel uren regelde hij jarenlang samen met andere vrijwilligers van alles voor onze jeugd (kabouters t/m JO13) en hun begeleiding, zodat deze optimaal van het spelletje konden genieten. Denkende aan zaken als: betrokkenheid bij de teamindelingen, het jaarlijks zoeken en ondersteunen van leiders, het coördineren van de uitgifte en inname van materialen, het oplossen van problemen binnen teams (“In leuke útdaging”) en het optreden als contactpersoon richting mensen buiten de club, bijvoorbeeld als een BVO informeert naar één van onze talenten. Kortom, een spil van onschatbare waarde binnen onze jeugdopleiding, met activiteiten die veelal achter de schermen plaatsvinden. Voor ons reden genoeg om Johan eens in de spotlights te zetten en om deze clubman wat beter te leren kennen.

Een voetbalgekke familie
Als Johan op een doordeweekse dag met een bezoekje wordt verrast, is het geen toeval dat de tv aanstaat met een voetbalwedstrijd ervoor. We zijn hier immers in het huis van een voetbalgekke familie, naast Johan bestaande uit vrouw Anita (onze ledenadministrateur) en zonen Marco, Ramon, Steffen en Jesper. Allemaal beleven ze veel plezier aan het voetbalspelletje en aan talent ontbreekt het de jongens ook niet. Alle vier zijn ze positief opgevallen bij de BVO’s (SC Cambuur dan wel SC Heerenveen) en/of de KNVB, en Marco mocht zich zelfs enige tijd jeugdspeler van SC Cambuur noemen. Als trotse voetbalvader geniet Johan hier volop van: “By it fuotbal fan myn soannen sjen, fyn ik it moaiste wat der is! As it efkes kin, wol ik al hun wedstriden sjen”. Naast alle voetbalactiviteiten is Johan als schademanager werkzaam bij een autoschadeherstelbedrijf in Leeuwarden.  

Met bussen vol naar Norg en de prachtige tripjes naar Drouwenerzand
Als 7-jarig jochie begint Johan te voetballen in de jeugd van BCV. Na de jeugdteams volgt eerst het tweede elftal van BCV, van waaruit hij al snel de stap maakt naar BCV 1. In ‘het eerste’ speelt hij met zijn tweebenigheid op veel verschillende posities, de laatste jaren voornamelijk als linksback. Een hoogtepunt is de promotie in 1994 onder leiding van trainer Sjoerd Jan Eppinga, waarbij vele (“fan dy hiele âlde”) bussen vol supporters naar Norg rijden om de gewonnen finale tegen Holwierde bij te wonen. Gedwongen door verschillende blessures stopt de carrière als voetballer vroegtijdig.

Als speler van BCV 1 is hij meerdere jaren actief als leider van BCV C1, onder andere samen met trainer Bjinse Wolters. Welbekende spelers als Bauke Prins, Jos Beerda en Richard de Boer, inmiddels al jaren actief in onze seniorenteams, passeren de revue. Daarnaast gaat Johan jarenlang als begeleider mee met het jeugdweekend naar Drouwenerzand, weekenden waar hij met veel plezier op terugkijkt.

Plichtsbesef, maar vooral vanuit ‘hart en nieren’
“As je soannen by in club aktyf binne, fiele wy (Anita en ik) ús ferplichte om as âlders in bydrage oan de club te leferjen. Sûnder frijwilligers kin de club net bestean. Mar wy dogge it foarol omdat wy fuotbalgek binne. Hoe sizze je dat ek alwer? Ja, it sit yn ús hert en nieren. De belutsenhied by de club jout in goed gefoel, it is prachtig om safolle minsken mei fanatisme op de club besich te sjen,” aldus onze vrijwilliger van de maand over zijn motivatie om zo actief te zijn voor FC Burgum. Waarbij Johan nog aanstipt dat de vrijwilligersacties en vrijwilligersfeestjes ook enorm worden gewaardeerd.     

Vanwege een geleidelijke verandering in de functies doet Johan nu even een stapje terug als vrijwilliger, maar hij twijfelt er niet aan om in de nabije toekomst weer iets voor de club te gaan doen. Voor nu willen wij Johan enorm bedanken voor zijn enorme betrokkenheid en wensen wij hem en zijn voetbalgekke familie nog heel veel mooie voetbalmomenten toe!

Expert Meijer
C. van den Adel
Jumbo Burgum
Sonac
Tiltrans
Apuls