JO9-1 4e op Vogido U9 Tournament

In de vroege ochtend van woensdag 3 mei verzamelt FC Burgum JO9-1 op het âlde parkeerterrein. Op het programma een reisje van twee uur naar Enschede waar ze gaan meedoen aan het Jan Duurzaam Vogido U9 Tournament. Een toernooi voor topamateurs en enkele Bvo teams U9. Als we bij Drachten zijn is de vraag hoelang het nog duurt al 5x gesteld maar eenmaal aangekomen in Enschede op Sportpark Het Vooldrik is de reis snel vergeten. Het is allemaal goed geregeld en de ontvangst is prima. Elk team heeft een eigen kleedkamer en tussen de middag krijgt elk team een eigen lunchbox met broodjes en drinken waar naast de spelers ook alle meegereisde ouders van kunnen eten en drinken. Top geregeld. 

De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen Quick'20 9-1. Het is voor de jongens na een vakantieweek zonder training even zoeken naar de juiste afstelling maar na een 0-1 achterstand weten ze de wedstrijd met 4-1 te winnen. De tweede wedstrijd werd gespeeld tegen DZC'68 9-1. In deze wedstrijd krijgt FC Burgum 9-1 een lesje in effectiviteit en omschakeling. Ondanks dat beide teams zeer gelijkwaardig zijn verliest FC Burgum 9-1 met 5-2. De derde en laatste poulewedstrijd werd gespeeld tegen Elburger SC 9-1. Een gelijkspel is genoeg voor de kwartfinale. Bij een nederlaag gaat Elburger SC door en spelen ze voor plek 9 t/m 16. Maar daar zitten ze niet op te wachten na een reis van twee uur. Elburger SC 9-1 komt ondanks een stortvloed aan kansen voor FC Burgum 9-1, tegen de verhouding in op een 0-1 voorsprong. Uitschakeling voor de kwartfinale is nabij maar de wilskracht om te winnen is bijzonder groot en dat doen ze ook met 5-1. 

Kwartfinale: FC Burgum 9-1 - AFC Amsterdam 9-1
Een topaffiche tegen de oudste voetbalclub van Amsterdam. De jongens van de Amsterdamsche Football Club staan met enige bravoure op het veld en hebben nog nooit van Burgum laat staan FC Burgum gehoord. Dat zal na afloop van de wedstrijd anders zijn kunnen we alvast verklappen. FC Burgum heeft de aftrap. De intenties van AFC zijn wel duidelijk: vol erop klappen. Maar FC Burgum is niet onder de indruk en speelt een soort harmonica voetbal. Iets wat good old Piet de Visser ooit zei over de Chileense nationale ploeg. Alle spelers gaan mee naar voren en mee terug. De linies schuiven in elkaar waardoor ze meerdere systemen spelen. Het is bijna niet te verdedigen. FC Burgum 9-1 krijgt dan ook twee opgelegde kansen maar beide keren wordt de paal getroffen. Bij de derde kans is het wel raak: 1-0 FC Burgum 9-1. Alvorens de 2-0 valt raakt FC Burgum 9-1 nog een keer de lat. AFC komt er niet aan te pas al scoren ze nog wel de 2-1 maar verder laat FC Burgum 9-1 het niet komen.

Halve finale FC Burgum 9-1 - SV DSO 9-1
Een halve finale met een goeie kans om de finale te halen. Zeker als er gekeken wordt naar de andere halve finale BFC - Nec. Dat zijn toch de twee beste ploegen op deze dag. De wedstrijd begint en beide teams zijn gelijkwaardig tot DSO een corner krijgt. Deze wordt hard voor de goal geschoten en eindigt in de buik van een FC Burgum speler die direct met veel pijn op de grond ligt. Alle FC Burgum spelers schrikken en staan stil maar de bal is nog in het spel en de scheids fluit niet waardoor een DSO'er de bal simpel kan intikken: 0-1 achter. Nog niet van de schrik bekomen is het al 0-2. Het wordt nu heel lastig om de finale te halen maar ze geven alles en scoren de verdiende 1-2. Het kan nog maar er worden enorme risico's genomen waardoor DSO 9-1 de 1-3 maakt. Helaas geen finale voor de boys maar een wedstrijd om plek 3/4.

3 / 4 plaats FC Burgum 9-1 - BFC Bussum 9-1
Wederom een geweldige wedstrijd voor de Burgumers. Al is het snel duidelijk dat er in deze wedstrijd geen eer valt te behalen voor FC Burgum. Het harmonica voetbal van FC Burgum komt er niet aan te pas tegen het tiki taka voetbal van BFC. De wedstrijd eindigt in 1-5 voor BFC 9-1 en daarmee eindigt FC Burgum 9-1 op een verdienstelijke 4e plaats in al dit voetbalgeweld. De prijsuitreiking wordt verzorgd door Douglas. Landskampioen met FC Twente in 2010 en nog steeds een FC Twente icoon. De jongens van FC Burgum hebben geen idee wie deze grote vriendelijke meneer is maar leuk is het wel. En zo eindigt een bijzonder leuke dag en staat FC Burgum ook in het oosten van Nederland op de kaart.

 

Jumbo Burgum
Sonac
C. van den Adel
Apuls
Expert Meijer
Tiltrans