Aanvullende coronarichtlijnen voor trainers, leiders en (ouders van) spelers

Wat te doen als een speler klachten heeft en getest wordt:

  • Volg de algemene richtlijnen, degene die niet fit is (en getest wordt) komt niet op de training of op het sportpark. Speler meldt zich af bij trainer/leider.
  • Het is niet verplicht om door te geven dat degene zich laat testen, (ouder van) speler mag dit zelf bepalen (kan wel gewenst zijn, bijvoorbeeld als er contact is geweest met een ander besmet persoon)
  • Het verspreiden van het bericht dat er iemand getest wordt binnen het team, gebeurt alleen met toestemming van (ouder van) de speler zelf
  • Wedstrijden of trainingen gaan in principe gewoon door als er nog geen testresultaat bekend is. Immers leden met klachten blijven altijd thuis.
  • Op het moment dat een speler (of huisgenoot) positief is getest, worden de adviezen van de (lokale) overheid en GGD opgevolgd. In overleg met deze instanties wordt afhankelijk van de situatie gehandeld. Dit kan betekenen dat wedstrijden gewoon doorgaan, maar ook dat afgelastingen volgen of dat het sportpark tijdelijk wordt gesloten in geval er meerdere besmettingen zijn.

Let wel: neem altijd de privacy van de betreffende speler in acht. Overleg desgewenst met betreffende instanties en voorkom (ongewenste) verspreiding van gezondheidsgegevens van leden binnen teams.

Wat te doen als een team aangeeft niet te durven spelen i.v.m. het coronavirus?
Zolang de (lokale) overheid aangeeft dat het verantwoord is om te spelen, verwachten we van teams dat zij hun wedstrijden spelen. Mocht een team toch aangeven niet te willen/durven spelen, neemt de leider/trainer contact op met de tegenstander om te kijken of de wedstrijd kan worden verplaatst naar een moment waarop dit beter voelt. In overleg met Wedstrijdzaken wordt de wedstrijd dan opnieuw ingepland. Mocht er geen passende oplossing worden gevonden, dan neemt leider/trainer contact op met voetbalzaken. Voetbalzaken zal vervolgens met de KNVB afstemmen over de gevolgen daarvan.

19 augustus 2020

C. van den Adel
Jumbo Burgum
Expert Meijer
Apuls
Sonac
Tiltrans