In memoriam Johan Ditmar

In memoriam

Johan Theodoor Ditmar

* 24-05-1950 – † 28-12-2021

Op 28 december jl. is overleden Johan Theodoor Ditmar. Johan is jarenlang zeer betrokken geweest bij VV Bergum en BCV. In 1994 is hij daarvoor benoemd tot lid van verdienste. We verliezen in hem een groot clubman.

In 1973 kwam Johan samen met zijn vrouw Franciska in Burgum wonen. Ze kregen twee kinderen: Henk en Heidy. Na een aantal jaren aan de Kolfbaan te hebben gewoond, verhuisden ze naar de Prinses Margrietstraat. Johan werkte destijds in de standbouw- en reclamewereld, en besloot hierin zijn eigen bedrijf te starten, in een schuurtje achter op de tuin. In die tijd schilderde Johan de reclameborden voor BCV en VV Bergum.
Dit werd ook opgemerkt door de omliggende verenigingen en zo groeide zijn bedrijf Optrek (Op Tijd Reklame) tot een mooi bedrijf. Inmiddels woont de familie aan de Bulthuissingel, alwaar ze ook het bedrijf hebben.

In de tijd dat Johan vanuit Haarlem in Burgum kwam wonen, werd hij ook lid van VV Bergum. Hij speelde verdienstelijk in de verschillende elftallen op de zondagmorgen. Ondanks zijn drukke werkzaamheden, bleef Johan ook nadat hij stopte met voetballen, betrokken bij het clubleven; Johan werd clubscheidsrechter. Vooral de dameselftallen fluiten op de zaterdag vond hij prachtig. Dit deed hij met de nodige humor. Bij de toss sprak hij de dames dan ook vaak toe: “Dames, houd het rustig vandaag! Ik heb nog een paar tanden en deze wil ik graag houden”.

Na zijn carrière als clubscheidsrechter werd Johan elftalleider van het zondagselftal 2. Dit deed Johan tot in perfectie: de kleding zat altijd schoon en netjes opgevouwen in de genummerde tasjes, die hij voor de wedstrijd ophing in de kleedkamer. Al het geregel om het team heen deed hij op zeer professionele wijze.
Deze periode was voor hem een geweldige periode, met als hoogtepunt een trainingskamp in Spanje. Tijdens deze trainingsweek werd alleen een ding vergeten en dat was trainen. Met Johan zijn moppen en lachmomenten was het een prachtige week.

Verder was Johan betrokken bij de totstandkoming van “Wit Zwart Nieuws”; het clubblad dat wekelijks vanuit VV Bergum verscheen. Hij deed hiervoor opmaakwerkzaamheden rondom de bedrijfsnamen van sponsors en schreef ook vaak het voorwoord.

Mensen die Johan hebben gekend, zullen hem herinneren als de man die altijd in korte broek liep, of het nu zomer of winter was. De man die altijd een mop wist te vertellen en altijd een lach op zijn gezicht had.
Zijn eigen motto was: als je mij voor het eerst ziet denk je “die man is goed gek”. Als je nadien mijn werk ziet denk je “die gek is goed!”.

Dinsdag 4 januari heeft de familie afscheid van Johan genomen.


Wij wensen Johan zijn vrouw Franciska en hun kinderen Henk en Heidy veel sterkte met het verlies van haar man en hun vader.

Het bestuur

Apuls
Tiltrans
Sonac
Expert Meijer
C. van den Adel
Jumbo Burgum