JO9-1 districtskampioen Noord

FC Burgum organiseerde op 23 oktober het Districtskampioenschap Noord voor JO9- en JO10-teams. In beide categorieën speelden 12 teams uit regio Noord om de titel en plaatsing voor het Nederlands Kampioenschap aan het einde van het seizoen. FC Burgum JO10-1 eindigde in categorie II op de 2e plaats en hierdoor werd helaas net naast een NK-ticket gegrepen. FC Burgum JO9-1 slaagde er wel in kampioen te worden en doet daarom mee aan het Nederlands Kampioenschap op 10 juni in Steenwijk.

Lees het volledige verslag verder onder de foto's...

Poulefase
De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen Joure 9-1. Een onbekende tegenstander waar nog niet eerder tegen gespeeld is. De krachtsverhoudingen tussen de teams is op voorhand niet helemaal duidelijk. De supporters "vaders, moeders, pake's en beppe's" die massaal zijn uitgerukt om te komen kijken, weten dan ook niet wat ze kunnen verwachten van de wedstrijd. FC Burgum 9-1 ook niet, maar ze willen het toernooi starten met een driepunter zoveel is wel duidelijk. Ze komen snel op een 1-0 voorsprong. Maar Joure verstopt zich niet en ze scoren de op dat moment verdiende gelijkmaker 1-1. FC Burgum 9-1 schakelt een versnelling hoger en dan kan Joure het niet meer bijbenen. Het wordt 4-1 voor FC Burgum 9-1. En zo begint de vice-kampioen van het vorige DK met een mooie overwinning aan het toernooi.

De tweede wedstrijd werd gespeeld tegen Helpman 9-1. En dat is zeker geen onbekende tegenstander. Op verschillende toernooien hebben ze inmiddels 4 keer tegen elkaar gespeeld met telkens 1-0, 4-1, 2-1, 6-0 FC Burgum 9-1 als winnaar. Zou het Helpman lukken om deze keer de FC Burgum code te kraken en er met de overwinning vandoor te gaan? Beide teams hebben de eerste wedstrijd gewonnen. Een overwinning in deze wedstrijd en plaatsing voor de halve finale is zo goed als zeker. Die gedachte lijkt de teams te verlammen en een bloedeloze 0-0 lijkt het resultaat maar Helpman breekt de ban en komt op een 0-1 voorsprong. Nu moet FC Burgum 9-1 vol aan de bak om in ieder geval nog de gelijkmaker te scoren. Maar wat ze ook proberen de bal wil er niet in. Er lijkt een wonder nodig, een "Wout Weghorstje", maar dat konden we op dat moment nog niet weten want het WK is nog ver weg op 23 oktober. Maar het wonder komt er toch. Met nog 2 minuten op de klok is daar ineens toch nog de 1-1. Of het een voorzet of schot op doel is, is niet helemaal duidelijk maar de keeper van Helpman zit mis waardoor de bal de goal in hobbelt. FC Burgum 9-1 gelooft er ondanks de geringe speeltijd weer in. Helpman trapt af maar FC Burgum 9-1 verovert direct de bal. Uit een mooie actie langs de lijn wordt de bal voorgetrokken: het levert een bijna niet te missen kans op voor FC Burgum 9-1 maar de bal wordt tegen de paal geschoten! De wedstrijd is ook direct afgelopen; wat een houdini-act was dat geweest van de Burgummers. Door dit gelijkspel hebben Helpman en FC Burgum beide 2 gespeeld en 4 punten. Mochten beide ploegen de laatste wedstrijd winnen, dan komt het op doelsaldo aan.
De derde en laatste poulewedstrijd wordt gespeeld tegen Blauw Wit'34 9-2. De opdracht is duidelijk voor deze wedstrijd: gas gevuh en zoveel mogelijk goals maken. Dat is duidelijk niet aan dovemans oren gericht want Blauw Wit'34 9-2 krijgt een ongenadig pak op 'e bealch. FC Burgum 9-1 wint met liefst 10-0! Daarmee worden ze eerste in de poule en plaatsen ze zich voor de halve finale!

Halve finale FC Burgum 9-1 - Dzoh 9-1
De winnaar van deze wedstrijd plaatst zich voor de grote finale en daarmee ook direct voor het NK aan het einde van het seizoen aangezien beide finalisten zich daarvoor plaatsen. En als regerend Nederlands kampioen wil je het NK natuurlijk niet missen! De druk staat er dus vol op. De eerste grote kans in de wedstrijd is voor Dzoh maar de keeper redt geweldig. De eerste kans voor FC Burgum 9-1 is direct raak 1-0. Maar Drentse Zuid Oost Hoek geeft niet op de Emmenaren scoren een dik verdiende gelijkmaker 1-1. Het lijkt wel of FC Burgum 9-1 dat even nodig had als wake-up call want daarna is het FC Burgum 9-1 wat de klok slaat. Dzoh komt er niet meer aan te pas: het wordt 5-1 voor FC Burgum 9-1 en door naar de FINALE!

Finale FC Burgum 9-1 - Blauw Wit'34 9-1
Blauw Wit'34 9-1 heeft de finale bereikt door in de andere halve finale met 1-0 van Heerenveen te winnen. Het belooft een spannende finale te worden en zeker voor het thuispubliek wil FC Burgum 9-1 niets liever dan die mega wisselbeker winnen. De jongens zijn tot de tanden toe bewapend nog één keer gas gevuhh!! Blauw Wit'34 9-1 heeft de aftrap maar het gas gevuhh van FC Burgum 9-1 resulteert "geklokt en wel" al na 11,7 seconden in een 1-0 voorsprong voor FC Burgum 9-1. Een betere start kunnen de boys zich niet wensen. Het is de opmaat voor een eenzijdige finale waarin FC Burgum 9-1 niet meer is te houden. Ze hebben het beste bewaard voor in de finale! Halverwege staat het al 4-0. De grote wisselbeker die de hele dag al op een tafeltje langs het veld staat te schitteren blijft in Burgum. Ook al moeten ze de 2e helft nog spelen ze weten zeker dat ze gaan winnen en dat gebeurt ook. FC Burgum 9-1 bouwt de voorsprong na rust uit tot 6-0! Gelukkig voor Blauw Wit'34 9-1 weten ze nog een eretreffer te maken maar FC Burgum 9-1 wint de finale met 6-1 en daardoor zijn ze Districtskampioen Noord!! 

Namens FC Burgum 9-1 krijgen Armin, Florian, Jornt, Kareem, Marnik, Mats, Wessel, Xavi de gouden medaille omgehangen. Ze mogen wederom bijzonder trots zijn op zichzelf! Nadat ze eerder in het jaar Nederlands Kampioen zijn geworden nu dus Districtskampioen Noord. Een uitnodiging van de burgemeester als sportploeg van het jaar kan bijna niet uitblijven. Al vinden ze een AA'tje van de club misschien ook wel lekker. Verdiend hebben ze het zeker met deze topprestaties!

 

Hille Hiddema,

Leider

Tiltrans
Apuls
Jumbo Burgum
Expert Meijer
C. van den Adel
Sonac