FC Burgum JO8-1 Nederlands Kampioen!

Jaarlijks organiseert het Voetbal Talenten Toernooi per leeftijdscategorie een heus NK. Voor dit toernooi kan ieder team binnen de JO8 t/m JO17 en MO11 t/m MO17 categorieën zich opgeven. Vanuit FC Burgum hebben MO17-1, JO12-1 en JO8-1 zich hiervoor aangemeld. Na voorronden mochten uiteindelijk MO17-1, JO12-1 en JO8-1 deelnemen aan het eindtoernooi.

Op 26 juni was het de beurt aan JO8-1 om het eindtoernooi te spelen. En dat deden ze uitstekend. Na een zeer succesvol seizoen, wisten ze dit toernooi ook nog af te sluiten als Nederlands Kampioen. Een prachtige prestatie. Gefeliciteerd jongens!

Lees hieronder het uitgebreide verslag van een betrokken ouder.

Zondagmorgen 26 juni 09.00 uur sprinten een paar jongens heen en weer over het âlde parkeerterrein van FC Burgum. Het betreft hier niet het jeugd hardloopteam van Impala, nee het zijn de jongens van FC Burgum JO8-1. Sinds 24 oktober 2021 stond deze dag met een grote stip op de horizon en vandaag is het eindelijk zover: D-DAY! Ze gaan het Nederlands Kampioenschap voor JO8 teams spelen. De crème de la crème van JO8 teams vanuit heel Nederland doet mee! Ze hebben er zin in en moeten energie kwijt. Maar die energie hebben ze juist zo hard nodig vandaag want het wordt een hele zware en lange dag. Een survival of the fittest, een soort Iron man in het kwadraat maar dan op een voetbalveld. Normaal spelen ze 2 keer 20 minuten. Op het NK spelen ze maar liefst 6 wedstrijden van 2 keer 11 minuten. 132 minuten in totaal. Bijna 3 en een halve wedstrijd, ga er maar aan staan. Gelukkig valt de reistijd mee aangezien het NK wordt gespeeld bij de Friesche Voetbal Club (FVC). Ploegen als Alphense Boys, OJC Rosmalen, SML, Sittard, Sparta, Atletico Club om er een paar te noemen, hebben er al een mooie reis opzitten voor ze om 10.00 uur op het veld staan voor het volkslied. Het is een prachtig gezicht, een speciaal moment voor alle 20 teams op het veld. De beste JO8 teams van heel Nederland en FC Burgum JO8-1 staat er toch maar mooi tussen. Als het volkslied is afgelopen hebben ze nog ruim de tijd voor de eerste wedstrijd. Even terug naar de box om de laatste puntjes op de i te zetten. Al is dat zomaar klaar want de boys zijn in absolute topvorm!

De poule-indeling OBW 8-1, Kolping Boys 8-1, Sparta AV 8-2, FC Burgum 8-1

De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen Sparta AV 8-2. Ook Sparta AV 8-1 is aanwezig maar die zitten in een andere poule. De wedstrijd begint en de koppies bij FC Burgum staan strak van de zenuwen. Ook Sparta lijkt er last van te hebben dus de foute passes aan beide kanten stapelen zich op. De teams lijken redelijk aan elkaar gewaagd. Al zitten de Spartanen erbovenop: doeltrappen worden vastgezet en in het veld krijgen de Burgummers geen millimeter ruimte. Ook een overtreding maken als het nodig is laten de Spartanen niet na. Het is duidelijk: dit zijn de boys van FC Burgum 8-1 niet gewend. Ze kunnen er ook moeilijk mee omgaan. Net voor rust scoort Sparta de 1-0. In de tweede helft voetballen de Spartanen dat het een lieve lust is, net of moesten ze in de eerste helft nog even bekomen van de lange reis. Het wordt uiteindelijk 4-0 voor Sparta 8-2. Waarbij vooral de 4-0 van hoge schoonheid is, een prachtige steekbal waardoor er ineens een Spartaan vrij voor de keeper staat en die rond beheerst af. Het is duidelijk dat ze in Rotterdam in de Noordzee vissen wat kwaliteit betreft. In Burgum wordt er wat dat betreft gevist in de vijver van het Wetter en Willepark. Eerst maar terug naar de box om te bekomen van de schrik en voor wat eten en drinken. Wwant ondanks de nederlaag is er nog niks verloren!

De tweede wedstrijd werd gespeeld tegen Kolping Boys 8-1. Beide ploegen hebben de eerste wedstrijd verloren en zullen gebrand zijn om de tweede wedstrijd te winnen. Het is direct duidelijk dat FC Burgum 8-1 snel leert in deze jungle en dat zal ook moeten op dit niveau anders wordt er geen wedstrijd gewonnen. Ze gaan de strijd aan maar ook Kolping Boys kent het klappen van de zweep en maken dan ook enkele zware overtredingen. Toch komt FC Burgum 8-1 in dit geweld op een 1-0 voorsprong. FC Burgum 8-1 geeft daarna gas zodat ze bij rust op een 3-0 voorsprong staan. Na rust doet Kolping Boys wat terug 3-1. Dan is het weer de beurt aan FC Burgum ze scoren de 4-1 en de 5-1. Kolping Boys scoort nog de 5-2 maar die is voor de statistieken: FC Burgum 8-1 wint met 5-2.

De derde en laatste poulewedstrijd werd gespeeld tegen OBW 8-1. Beide ploegen hebben 1 wedstrijd gewonnen en 1 wedstrijd verloren. Het doelsaldo is in Burgums voordeel -1 om -3 dus bij een gelijkspel worden de Burgummers 2e in de poule. Het wordt een ware thriller. De ploeg uit Zevenaar heeft de aftrap. Zze spelen de bal iets te zacht terug er zit gelijk een Burgummer tussen en die haalt direct uit. Helaas gaat de bal naast. Wát een start zou dat geweest zijn van deze wedstrijd. Direct daarna een mooi aanval van FC Burgum 8-1 echter wordt de bal weer aan de verkeerde kant van het aluminium geschoten. Dan is het de beurt aan OBW 8-1 en die schieten wel met scherp: 0-1 voor Ooy Blauw Wit. Een tikkie voor FC Burgum 8-1 maar ze geven al snel een tikkie terug 1-1. Net voor rust scoort FC Burgum 8-1 met een bekeken schuiver de 2-1. Nu zal OBW 8-1 er 2 moeten maken om 2e te worden in de poule. En ze gaan er vol voor na rust. FC Burgum 8-1 komt even niet bij de goal weg. OBW 8-1 scoort de verdiende gelijkmaker 2-2. Alle hens aan dek nu voor FC Burgum 8-1. OBW 8-1 gelooft er weer in maar zal er nog 1 moeten maken alleen dat lukt ze niet want FC Burgum 8-1 deelt een uppercut uit! 3-2 en 10 tellen voor OBW; ze staan niet meer op. Deze mokerslag komen ze niet meer te boven. FC Burgum 8-1 wint een zeer spannende wedstrijd met 3-2.

Zo eindigen ze met 6 punten knap op de 2e plaats in de poule. Daardoor plaatsen ze zich voor de knock-out finalewedstrijden.

Kwartfinale FC Burgum 8-1-Heerenveen 8-1
Een oude bekende want het is een herhaling van de finale op het DK Noord. Helaas ging Heerenveen er toen met de winst vandoor 2-1. Een pijnlijke nederlaag dus een mooie kans op revanche voor FC Burgum 8-1. Want to be the best you have to beat the best. Vanaf het begin knalt FC Burgum 8-1 erbovenop. Heerenveen snakt naar adem maar die krijgen ze niet. De eerste kans voor FC Burgum 8-1 is gelijk raak: 1-0. FC Burgum 8-1 wil meer en ze krijgen meer: 2-0 voor FC Burgum 8-1. Heerenveen wordt zoek gespeeld. Het lijkt beslist alleen denkt Heerenveen daar anders over. In de tweede helft zijn de rollen omgedraaid. Heerenveen is beter en ze scoren de aansluitingstreffer 2-1. FC Burgum 8-1 krijgt een mooie kans op 3-1 maar het vizier staat niet op scherp. De spanning is te snijden. Heerenveen blijft gevaarlijk. De gelijkmaker hangt in de lucht en die komt er dan ook 2-2. De Heerenveeners lijken ondanks de comeback toch wat gefrustreerd. Er wordt zonder enige reden een Burgummer flink getackeld. Direct gevolgd door een tegenreactie van een FC Burgum speler die een Heerenveener tackelt. FC Burgum 8-1 laat zich niet meer piepelen. "Voetbal is oorlog. Wie te netjes blijft, is verloren,” aldus wijlen Michels. De wedstrijd komt door alle commotie even stil te liggen, leiders in het veld, supporters die van alles en nog wat hebben gezien u kent het wel. Wanneer de kruitdampen zijn opgetrokken wordt de wedstrijd vervolgd maar gescoord wordt er niet meer. Penalty's zullen de beslissing moeten brengen. Beide teams mogen drie schutters aanwijzen. FC Burgum 8-1 begint. De bal wordt mooi binnengeschoten maar de scheids stond nog niet klaar. De bal moet overnieuw. De druk stijgt natuurlijk enorm. De bal gaat door het midden de keeper stopt hem. Heerenveen 8-1 aan de beurt, ook mis! FC Burgum 8-1 met de 2e penalty raak! 1-0 Burgum. Heerenveen met de 2e penalty weer mis! FC Burgum 8-1 met de 3e penalty. De tijd lijkt even stil te staan. Scoren en ze zijn door naar de Halve Finale! De aanloop is goed en het schot ook de keeper is kansloos 2-0 FC Burgum 8-1 en door naar de Halve Finale!

Halve Finale FC Burgum 8-1- OBW 8-1
Beide ploegen hebben elkaar ook al in de poule getroffen daarin was FC Burgum 8-1 in een spannende wedstrijd met 3-2 te sterk. OBW 8-1 ging als beste nummer 3 toch naar de kwartfinale. Het belooft dus weer een spektakel te worden en dat wordt het ook. Alleen wel één vanuit Burgums perspectief want de sloopkogels genaamd FC Burgum 8-1 laten he-le-maal niks heel van OBW 8-1. Ze gaan als een tornado over het veld. De razernij stopt pas als de wedstrijd is afgelopen. FC Burgum 8-1 - OBW 8-1: 10-0! FC Burgum 8-1 naar de FINALE!

FINALE! FC Burgum 8-1- Voorwaarts Twello 8-1
Pak schaal! Hier hebben de boys de hele dag voor gestreden. Dé finale! Dé kans om historie te schrijven! Dé kans om Nederlands Kampioen te worden! En zo vaak zul je die kans niet krijgen. De spelers komen het veld op. FC Burgum 8-1 is er klaar voor maar ze moeten nog even geduld hebben. Er zijn nog andere wedstrijden bezig die moeten eerst afgelopen zijn zodat iedereen de grande finale kan kijken. De wedstrijd begint en even het balletje rustig rond spelen om in de wedstrijd te komen zit er niet in. Beide teams geven direct vol gas en laten zien niet voor niks in de finale te staan. Van beide kanten zien we mooie combinaties maar het is FC Burgum 8-1 dat de ban breekt en op een 1-0 voorsprong komt. Ze springen een gat in de lucht. Zou het dan toch gebeuren? De wedstrijd duurt nog lang dus niks is zeker. Voorwaarts Twello peert de bal naar voren, in de vrije ruime valt de bal voor de voeten van een 'Voorwaartse' van Voorwaarts en die haalt uit 1-1. "It kopke derby hâlde boys" is het advies van de kant, maar ze horen niks meer. Ze zijn volledig geconcentreerd. Ze spelen ook beter dan Voorwaarts alleen het staat nog steeds gelijk. Tot net voor rust; dan komt FC Burgum 8-1 op een wel heel lekker moment op een 2-1 voorsprong. Yes! In de rust, al hoewel rust meer een ultra kleine onderbreking van 3 minuten tussen de wedstrijden door, worden er enkele wisselingen gedaan. Even wat frisse beentjes erin, al is het frisse er bij iedereen wel af want ze lopen allemaal op hun tandvlees na een loodzware dag. Het komt nu aan op karakter, de absolute wij moet pak schaal mentaliteit. Ze zijn zó dichtbij, ze hebben de schaal met 1 hand vast. Nog 11 minuten knallen! Voorwaarts Twello heeft het spelplan gewijzigd voor de tweede helft:ze pompen alles lang. Het levert voor FC Burgum 8-1 geen gevaar op maar spannend is het wel. Na weer een lange haal krijgt FC Burgum 8-1 de kans voor een counter en die wordt razendsnel en doeltreffend uitgespeeld: 3-1 voor FC Burgum 8-1! Hoppa!! De emoties aan de kant beginnen te borrelen, het zal toch niet. Maar Voorwaarts Twello 8-1 is niet van plan het zomaar op te geven. Ze krijgen op een mooie positie een vrije trap aan de zijkant van het veld. Een mooie kans voor Twello om terug te komen in de wedstrijd. En die kans pakken ze want de vrije trap wordt knap binnengeschoten: 3-2 en de spanning is helemaal terug in de wedstrijd. Voorwaarts Twello 8-1 heeft het momentum. Ze krijgen weer een vrije trap, de bal valt tussen een kluit van spelers voor de voeten van een Voorwaarts-speler, die haalt uit doelpunt lijkt het maar de keeper red fabuleus met de hak. Het levert Twello een corner op. Die waait over alles en iedereen heen maar wordt opgepikt door een Twellonaar. De bal wordt er weer ingepompt wederom een hachelijke situatie voor de goal van FC Burgum 8-1 maar ze duiken overal voor. Nu is het een speler die de bal weg kopt maar wel in de voeten bij een tegenstander en die schiet direct maar het schot wordt weer gered door de keeper. Weer een corner en wederom alle hens aan dek voor de goal van FC Burgum. Vrouwen en kinderen eerst zeggen ze ook wel alleen het zijn nog kinderen dus dat gaat niet. De corner wordt weer weggewerkt door FC Burgum 8-1 maar weer in de voeten van een Twellonaar hoe is het mogelijk. Weer een schot maar die vliegt ver over de goal. Doeltrap FC Burgum. Opbouwen is geen optie meer de bal moet weg liefst zo ver mogelijk. De keeper schiet de bal met de allerlaatste krachten naar voren. De bal lijkt gewichtsloos door de lucht te vliegen net als His Airness Jordan in zijn beste dagen. De zwaartekracht lijkt er geen vat op te krijgen. Toch daalt de bal hij stuitert 1 keer op de grond en daarna zo de goal in de keeper kan er niet bij wat een goal! Wat een ontlading! 4-2 FC Burgum 8-1!! Ze hebben de schaal nu met 2 handen vast dit gaan ze nooit nooit meer weggeven. En dat doen ze ook niet één minuutje later klinkt het scheidsrechter einde wedstrijd door de speakers! FC BURGUM 8-1 wint met 4-2 en is NEDERLANDS KAMPIOEN!!! Een explosie van vreugde volgt op sportcomplex Wiarda. CAMPIONE! CAMPIONE! Emoties schieten alle kanten op. Het zijn ongekende taferelen! FC BURGUM 8-1 NEDERLANDS KAMPIOEN en niemand die daar nog iets aan kan doen! Daarna is het even wachten op de prijsuitreiking maar als het dan zover is komen ze 1 voor 1 de trap op gelopen. Als ze allemaal boven staan wordt de schaal uitgereikt aan de kersverse NEDERLANDS KAMPIOEN.

Helden zijn het allemaal stuk voor stuk. Ambassadeurs voor FC Burgum. Ze hebben er keihard voor gestreden, bloed zweet en tranen heeft het gekost. Ook fysiek hebben ze alles gegeven en zijn ze tot ver in het rood gegaan. Het was een slijtageslag. Ze hebben niet alleen zichzelf maar ook FC Burgum op de kaart gezet!! En daarom hebben ze het dik verdiend!

Xavi, Mats, Kareem, Jornt, Tyme, Florian, Marnik, Wessel, Armin jullie mogen bijzonder trots zijn op jezelf. Nederlands Kampioen wie kan dat nou zeggen. Een prestatie voor de eeuwigheid! 

FC BURGUM 8-1 NEDERLANDS KAMPIOEN. We zullen het nooit, nooit vergeten!!

Tiltrans
C. van den Adel
Apuls
Expert Meijer
Jumbo Burgum
Sonac