Vrijwilliger van de maand: Hotze Pruis

Binnen FC Burgum zijn vele enthousiaste vrijwilligers actief, die allemaal op hun eigen manier een steentje bijdragen aan het mooier maken van onze club. Al deze vrijwilligers worden enorm gewaardeerd. Om deze waardering te laten blijken, eren wij vrijwilligers met de trofee voor ´Vrijwilliger van de maand´. In november 2023 gaat de felbegeerde gouden duim-trofee naar Hotze Pruis. 

Op de cover van de presentatiegids

Hotze (50) is als zeer betrokken vrijwilliger niet weg te denken bij onze voetbalclub, iemand die onderdeel is van het fundament waarop het FC Burgum van vandaag is gebouwd. Al meer dan 20 jaar is hij aaneengesloten actief op ons Koningsland. Veelal op de achtergrond, maar dit jaar schittert hij samen met compagnon Lammert Pruis op de cover van de presentatiegids. Een mooi moment om meer te weten te komen over deze clubman.  

Klaverjassen de basis van een lange vrijwilligerscarrière 

De geboren en getogen Burgumer speelt als jongetje in de jeugd van BCV, van de E-tjes tot en met de B’s. Hij speelt als voorstopper in die jaren onder andere samen met René Procee. Samen met zijn vader, ooms en broers gaat hij in die tijd bijna naar alle (uit)wedstrijden van BCV 1. Zijn eigen carrière als voetballer moet hij op 16-jarige leeftijd helaas gedwongen stoppen, omdat het door een spieraandoening teveel risico’s met zich mee brengt. 
Als oud-jeugdspeler van BCV is Hotze Pruis kort na de eeuwwisseling (2000) regelmatig in de BCV-kantine te vinden om deel te nemen aan de klaverjasavonden. Naast het fanatisme om te winnen (van dan nog guldens) draait het vooral om de gezelligheid, het samenzijn met elkaar. Waar Hotze zich bij het kaartspel vast eens schuldig heeft gemaakt aan ‘verzaken’, het bijspelen van een verkeerde kaart of het niet overtroeven terwijl iemand dit wel kan, daar ‘verzaakt’ hij niet als toenmalig voorzitter Leo van der Meer hem vraagt wedstrijdsecretaris voor de senioren te worden bij BCV. Deze functie, waarbij hij de veldindelingen, kleedkamerindelingen en scheidsrechters regelt, zal hij uiteindelijk zo’n 10 jaar doen. Al snel na zijn start als wedstrijdsecretaris wordt hij daarnaast ook onderdeel van de TC (technische commissie).

Een prachtige start als leider, met de legendarische samenwerking tussen BCV 4 en 5 
Hotze, die al 23 jaar als hoofd administratie werkzaam is bij SHP Vastbouw in Grou en in zijn vrije tijd graag op pad gaat met zijn vrouw Inge, is voor velen vooral bekend als de man die sinds mensenheugenis een zeer betrokken leider is bij BCV en FC Burgum. Hij rolde in deze functie toen ze vanuit de TC enkele vacatures bij de senioren niet ingevuld kregen. In eerste instantie werd er nog gerouleerd, maar al snel was Hotze vaste leider van BCV 4, samen met Heine Kooistra. De start van het leiderschap was een bijzondere: “De eerste paar wedstrijden gingen nog verloren, maar daarna regen we de overwinningen aaneen en bleven we ongeslagen. Het bijzondere was ook de samenwerking tussen BCV 4 en 5, met onder andere Hylke van der Wal die leider was bij BCV 5. Rekening houdende met de sterkte van de tegenstanders, bepaalden we gezamenlijk de selecties voor elke wedstrijd. Het leidde ertoe dat BCV 5 dat seizoen kampioen werd en BCV 4 bijna. Prachtig!” 

“De band met de jongens en de gezelligheid op de club: daar doe ik het voor”

In al die jaren als leider waren er natuurlijk ook minder leuke momenten, bijvoorbeeld in seizoenen waar het elke week een uitdaging was om weer 11 man op papier te krijgen voor een wedstrijd. Maar dat weegt voor Hotze bij lange na niet op tegen de leuke kanten die het leiderschap met zich meebrengt. “In al die jaren heb ik een band opgebouwd met de jongens in het team. Het sociale aspect, de gezelligheid binnen ons team maar zeker ook de club in het algemeen, maakt dat het elke keer weer leuk is om naar het voetbalveld te gaan. Daarnaast hebben we leuke feestjes, denkende aan bijvoorbeeld de vele etentjes, de barbecue van vorig jaar met een team uit West-Nederland en de seizoensafsluitingen die we vaak bij spelers thuis hebben gehad. Ook de afscheidswedstrijd voor Fedde Lont en Jappie Braaksma was vorig jaar bijzonder mooi!” De naam Fedde Lont is gevallen. Samen met hem en Lammert vormde Hotze jarenlang een illuster trio. “Met Fedde en Lammert beleef je altijd wel wat, ze zitten vol verrassingen”, vertelt Hotze. Eerder werkte hij jaren samen met Syb Stelpstra. 

Ambitieuze doelstelling voor dit seizoen: kampioen worden! 

Dit seizoen vormt Hotze samen met Lammert de staf van FC Burgum 3. “Een team met een fijne sfeer, en bovendien eentje met veel kwaliteiten en een winnaarsmentaliteit”, zo omschrijft Hotze ‘it tredde’. Een team dat volgens Hotze mee kan strijden om het kampioenschap, getuige ook de huidige derde plek (op moment van schrijven) in de 4e klasse. Het zou een volgende hoogtepunt zijn voor Hotze als leider. We wensen hem en Burgum 3 voor dit seizoen het allerbeste en hopen Hotze nog vele jaren met veel plezier als vrijwilliger langs de lijn te zien. Hopelijk met aan het einde van dit seizoen de kampioenschaal in zijn handen!

C. van den Adel
Sonac
Expert Meijer
Tiltrans
Jumbo Burgum
Apuls