FC Burgum JO9-1 - Ajax JO9-1 tijdens KFC Tijstermantoernooi

Zaterdag 3 juni een dag waar de boys van FC Burgum 9-1 al een tijdje reikhalzend naar uitkijken. En dat is niet zonder reden. Ze spelen wederom een toernooi en niet zomaar een toernooitje: het KFC Tijstermantoernooi. Met recht een elite JO9-toernooi met het beste van het beste en daar weer het beste van. Een blik op de lijst van vorige winnaars liegt er niet om Ajax, Celtic, Everton, Feyenoord, FC Volendam, Sevilla, PSV, Sparta om er maar een paar te noemen. De deelnemerslijst "32 teams in totaal" van deze editie liegt er ook niet om met als eerste natuurlijk FC Burgum, Ajax, FC Volendam, De Graafschap A en B, Heerenveen, Kon. Beerschot A en B, Royal Antwerp FC, Sparta met Nathan Rutjes als trainer, STVV en voor de rest alleen maar topamateurs. De loting is een tijdje terug al geweest en daarmee heeft FC Burgum 9-1 toch wel de jackpot gewonnen want ze zitten in de poule bij Ajax (!), Heerenveen en de organiserende vereniging KFC.

De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen Heerenveen 9-1. Een "Fryske Derby" in Koog aan de Zaan, hoe leuk is dat. Beide teams zijn redelijk aan elkaar gewaagd weten we van eerdere ontmoetingen en de vorm van de dag zal misschien beslissend zijn voor de drie punten. Met die vorm van de dag zit het voor FC Burgum 9-1 wel goed in deze wedstrijd. Ze winnen de "Fryske Derby" na een zeer spannende wedstrijd met 1-0 van Heerenveen 9-1. De drie punten gaan mee naar Fryslân "Burgum".

De tweede wedstrijd werd gespeeld tegen Ajax 9-1. Een wedstrijd waar de boys al weken naar uitkijken en waar ieder jongetje van droomt. En stiekem de trainers/leiders/ouders ook natuurlijk. Er is gewerkt aan een meesterplan om de Ajacieden te verslaan en het werkt fantastisch. Wat heet fantastisch. FC Burgum 9-1 doet niet onder voor Ajax 9-1. Het staat als een huis. FC Burgum 9-1 is gevaarlijker en als een Ajax-speler besluit het middenveld in te dribbelen duiken er 2 FC Burgum spelers als haviken bovenop. De bal wordt veroverd en de trekker wordt direct overgehaald: de bal slaat als een granaat tegen de touwen de keeper is kansloos! GOOAAALLL!! 1-0 voor FC Burgum 9-1! Wat gebeurt hier? De Ajacieden staan vertwijfeld om zich heen te kijken. ‘Dit is toch wel een aardig ploegje’, lijken ze te denken. Een duimpje van de Ajax-trainer zegt genoeg. Maar Ajax laat het er niet bij zitten. Het balletje rolt toch wat makkelijker en ze weten elkaar haast blindelings te vinden. Maar FC Burgum 9-1 houdt stand en de tijd tikt rustig door. Ze beginnen te geloven in een megastunt. Maar dan is daar ineens toch de 1-1 voor Ajax. Het had niet gehoeven maar hij zit erin. Als dan ook direct de 1-2 valt die niet had mogen tellen kon achteraf op de camerabeelden worden vastgesteld, lijkt het gebeurd voor FC Burgum. Maar ze krijgen nog een giga kans op de 2-2 alleen de bal zeilt net langs de kruising. FC Burgum gaat vol voor de gelijkmaker en geeft nogal wat ruimtes weg en daar weten de Ajacieden wel raad mee. Er wordt zelfs nog gescoord met een omhaal, het is prachtig om te zien. Eindstand FC Burgum 9-1 - Ajax 9-1 1-6. Ietwat geflatteerd is het wel maar de boys van FC Burgum 9-1 hebben hun droomwedstrijd gespeeld, wie kan ze dat nou navertellen? Met iets meer geluk was een resultaat mogelijk geweest. Maar daar maalt niemand om. Vanzelfsprekend werd er na de wedstrijd even een gezamenlijke groepsfoto gemaakt voor in het plakboek. Met de complimenten van de Ajax-trainer "leuk ploegje" konden de boys verder in het toernooi. 

De derde en laatste groepswedstrijd werd gespeeld tegen KFC 9-1. Deze wedstrijd weet FC Burgum 9-1 na een zeer spannende en bikkelharde wedstrijd met 3-1 te winnen. Daarmee gaan ze achter Ajax als nummer 2 door naar de beste 16 waar er in 4 poules van 4 wordt gestreden om de finaleplaatsen. 

Daarin treffen ze in de eerste wedstrijd opnieuw BFC Bussum 9-1. Onlangs speelden ze in Enschede ook tegen elkaar en toen werd er kansloos verloren door FC Burgum 9-1. Deze keer heeft FC Burgum 9-1 de zaakjes uitstekend voor elkaar totdat een discutabele wel of niet uitbal door mag van de scheids 0-1 BFC 9-1. Vervolgens scoort BFC nog 2 keer en FC Burgum 1 keer wat resulteert in een 1-3 nederlaag. De volgende wedstrijd tegen Schagen United 9-1 wordt met 4-1 verloren. De laatste wedstrijd werd gespeeld tegen STVV 9-1. Een ploeg die na dit seizoen vijf spelers een "transfer" ziet maken naar RC Genk. Wederom een topaffiche dus voor FC Burgum 9-1. STVV 9-1 is een van de 25 elite teams in België en dat is te zien in de wedstrijd. FC Burgum 9-1 wordt met totaalvoetbal van het veld geblazen. Het is geweldig om te zien hoe deze mannekes kunnen voetballen 1-8 voor STVV 9-1. En zo eindigt FC Burgum 9-1 in een zeer sterk deelnemersveld als 15e en zijn ze weer een onvergetelijke en onbetaalbare ervaring rijker en staat FC Burgum ook in het westen van Nederland op de kaart. De finale wordt uiteindelijk door ons aller Ajax met 4-0 gewonnen van De Graafschap. 

Expert Meijer
Tiltrans
Jumbo Burgum
Sonac
Apuls
C. van den Adel