FC Burgum trekt verrassende overwinning over de streep in enerverend duel met KHC🔥

Het publiek kreeg gisteren een zenuwslopende wedstrijd voorgeschoteld met alles erop en eraan. Doelpunten over en weer, penalty's, een afgekeurd doelpunt, een kapot getrapte cornervlag, meerdere onderbrekingen, een noodgedwongen scheidsrechterswissel en een zeer aanwezige harde kern. Bijna 3 uur na het startsignaal kon er eindelijk weer een overwinning worden gevierd. En wát voor eentje!

Als vanouds
Puntloos was Burgum nog in 2024, voorafgaande aan de ontmoeting met het hoog geklasseerde KHC. Desalniettemin startten de Burgumers voor eigen publiek met het geloof in een goed resultaat. Met veel strijdlust en waar mogelijk met aanvallend combinatievoetbal, zoals men in Burgum gewend is.

Ontlading na lang blessureleedâš½
De beginfase was duidelijk voor KHC, dat Burgum direct in de verdedigende stellingen drukte. Na de eerste storm te hebben doorstaan, groeide Burgum in de wedstrijd en kwam het na 25 minuten op voorsprong. Vanuit een corner van Remco Bouius kwam de bal voor de voeten van Roeland Rusticus, die hard de 1-0 binnen schoot. Erg lang kon er niet van de voorsprong worden genoten, want ruim 10 minuten later kwam KHC op gelijke hoogte via een uitstekende aanval: 1-1!

Nog voor rust kwam Burgum opnieuw op voorsprong. Na een razendsnelle omschakeling vond Henny Bouius de volledig vrijstaande Justus Boomsma, die op de keeper afsnelde en als een echte spits afrondde. Het leidde tot een ontlading tot uit zijn tenen bij de aanvaller, die na vervelend blessureleed zijn eerste competitietreffer maakte sinds 27 mei vorig jaar.

Zoektocht naar cornervlag
In het resterende gedeelte van de eerste helft brak Burgum nog enkele malen gevaarlijk door, maar onnauwkeurigheid in de eindfase voorkwam een derde doelpunt. Kort voor het rustsignaal mazzelden de Burgumers, toen de 2-2 van de Kampenaren werd afgekeurd vanwege buitenspel. Onterecht, zou later op de beelden blijken, en dus was het geluk aan Burgumer zijde.

In de tweede helft nam het spektakel alleen nog maar meer toe. Te beginnen met een opzienbarende actie van Roel de Wilde, die zonder het zelf te merken in een uiterste poging de bal binnen te houden de cornervlag aan gruzelementen schopte. "Ik heb de cornervlag niet eens gezien, maar zag in mijn ooghoeken ineens wat wits door de lucht vliegen", aldus de opgestoomde rechtsback. De wedstrijd lag vervolgens minutenlang stil, omdat een nieuwe cornervlag niet zomaar voorhanden was. Bij hoge nood werd er een vlag van een ander wedstrijdveld 'geleend'.

Pingels
Kort na de eerste onderbreking mochten beide teams aanleggen vanaf elf meter, beide met een succesvolle afloop. Eerst kwam KHC voor de tweede maal op gelijke hoogte (2-2), waarna Yorn Sikkenk nog geen 5 minuten later op zijn beurt uiterst koel de penalty benutte. 3-2, Burgum voor de derde keer op voorsprong!

Schrik en staking
Na de 3-2 had Burgum grip op de wedstrijd en ging het op zoek naar meer. Nog geen twee minuten later was Remco Bouius dichtbij de 4-2, maar keeper Steven Vonk tikte een perfect genomen vrije trap op fabelachtige wijze uit de kruising. Kort daarna opnieuw een onderbreking van enkele minuten, omdat aan de andere kant van het veld keeper Arjen Tolman noodgedwongen van schoenen moest wisselen.

Een veel langere onderbreking volgde toen de scheidsrechter erg ongelukkig was, door binnen één minuut twee keer een bal tegen zijn hoofd te krijgen. De tweede was een snoeiharde bal van dichtbij, waarna de scheidsrechter tot schrik van iedereen minutenlang lang op de grond bleef liggen, omringd door verzorgers en spelers van beide teams. Gelukkig kon de scheidsrechter te voet het veld verlaten, maar het was duidelijk dat hij na deze enorme impact onmogelijk de wedstrijd kon uitfluiten.

Onverzettelijkheid👊
Na een lange onderbreking konden we de wedstrijd gelukkig toch nog uitspelen, met dank aan scheidsrechter Zeeman, die toevallig de wedstrijd van zijn collega-scheidsrechter bezocht. KHC kwam herboren uit de kleedkamer en zette de ene naar de ander aanval op. Burgum moest alle zeilen bij zetten om de voorsprong te verdedigen en toonde hierbij een knap staaltje onverzettelijkheid, de wil om de stunt te voltooien was groot. Ook bij de nagelbijtende, billen knijpende supporters, die de kapot gestreden Jurgen Douwes bij zijn wissel op een klaterend applaus trakteerden. En wat te denken van de trommelende, vlaggende en uitbundig zingende jeugdspelers, die een ware twaalfde man vormden!💙

Jacob Frimpong symboliseerde de enorme wil om eindelijk weer eens de smaak van de overwinning te proeven, toen hij in de blessuretijd een enorme sprint trok om op het allerlaatste moment de uitblinkende Boaz Smits van de 3-3 af te houden. Zijn verdedigende actie werd gevierd als een doelpunt.

Bouma: "Strijdvaardigheid beloond"
Na afloop was Burgum-trainer Jasper Bouma blij dat het harde werken van zijn ploeg eindelijk weer eens werd beloond met een overwinning. "Dit seizoen hebben we vaak genoeg meegemaakt dat we in de slotfase door opportunistisch spel het deksel op de neus kregen. Gelukkig bleef dat ons vandaag bespaard, maar ik vind dat we dat op basis van onze strijdvaardigheid ook wel verdiend hebben. Heerlijk om weer eens met drie punten te staan!"

Door de overwinning kan FC Burgum weer voorzichtig omhoog kijken, rechtstreekse handhaving blijft het doel. Bouma: "We zitten nu al in de 'finale wedstrijden', waarbij het elke week eigenlijk alles of niks is en we moeten zien of we de aansluiting kunnen krijgen met de 'veilige' plekken. Met de drie punten van vandaag doen we in ieder geval goede zaken."