Vrijwilliger van de maand oktober

Binnen FC Burgum zijn vele enthousiaste vrijwilligers actief, die elk op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan het mooier maken van onze club. Al deze vrijwilligers worden enorm gewaardeerd. Om deze waardering te laten blijken, eren wij vanaf dit seizoen elke maand een vrijwilliger met de oorkonde ´Vrijwilliger van de maand´. Deze maand gaat de felbegeerde oorkonde naar Gerben Boonstra.

Gerben (49) is al jaren in vele verschillende rollen actief bij onze Burgumer voetbalclubs en is zo’n vrijwilliger die, veelal op de achtergrond, van onschatbare waarde is. Wanneer er iemand nodig is, staat hij altijd paraat. Eerst bij vv Bergum, later bij BBC en nu bij FC Burgum.

Van snoepverkoper tot scheidsrechter   

Als 6-jarige jochie startte Gerben zijn voetbalcarrière bij vv Bergum, waar vader Johannes en moeder Zus toen ook al vrijwilliger waren. Al snel bleek er een geboren vrijwilliger in Gerben schuil te gaan, want als 13-jarige stond hij al snoep te verkopen rond de wedstrijden van Bergum 1. Leuk weetje: dit was in de oude kantine, die op het trainingsveld stond tussen de huidige kantinegebouwen en die werd gedeeld door Bergum en BCV.

Vanaf het moment dat dochters Silvana, Larissa en Chiara ook hun eerste stappen zetten op het Koningsland, zouden er vele  rollen als vrijwilliger volgen. Nog maar net begonnen als leider van Bergum F3 (het team van Silvana), vervulde Gerben al snel een dubbelrol door daarnaast op zondag leider te worden van Bergum 3, samen met Ronny de Jong. Gerben is sindsdien, net als vrouw Tjitske, niet meer weg te slaan van ons voetbalcomplex. Naast leider was hij ook als trainer en grensrechter bij vele voetbalteams actief. Met zijn aanstekelijke sociale en positieve karakter zorgt hij er (ongeacht de resultaten) bij elk team voor dat de sfeer uitstekend is en dat elke speler of speelster volop plezier aan voetbal kan beleven.

Daarnaast is hij vanuit zijn dagelijkse werkzaamheden als monteur bij Liander zo nu en dan actief als elektricien en rondde hij afgelopen zomer de opleiding Verenigingsscheidsrechter succesvol af. Dit seizoen ligt dan ook de focus op zijn rol als scheidsrechter, maar wanneer het enigszins mogelijk is staat Gerben ook ‘gewoon’ weer als grensrechter aan de lijn bij FC Burgum VR3.   

Wanneer zijn rol als vrijwilliger erop zit, neemt Gerben op zaterdagmiddag zijn vaste plek in aan de kantinebar, naast zijn kameraad André van der Meer. Niemand die het maar in zijn hoofd haalt om op hun plek aan de bar te gaan zitten...  Misschien tijd voor gepersonaliseerde barkrukken voor deze twee mannen?

‘FC Burgum voelt als een tweede thuis’

 Het is fantastisch om te zien hoe Gerben onderdeel is van een familie die elke week weer vele uren met plezier op de club aanwezig is. Nadat het ‘club-virus’ jaren geleden van zijn ouders oversloeg op hun zoon, zijn het nu de drie dochters van Gerben en Tjitske die al op jonge leeftijd als vrijwilliger bij FC Burgum actief zijn. Dit leidde er vorig jaar toe dat er drie generaties achter onze bar stonden: heel bijzonder! Gerben en Tjitske omschrijven het als volgt: ,,Het is mooi om ergens bij te horen en onderdeel te zijn van een club als deze. We zijn graag op het voetbalcomplex omdat het voelt als een tweede thuis, een plek waar je door alle jaren heen veel mensen hebt leren kennen.”

Een bijzonder hoogtepunt

Het hoogtepunt van Gerbens vrijwilligerscarrière tot nu toe? ,,Dat was een aantal weken terug, toen ik op vrijdagavond bij het 35+-voetbal samen met mijn vader Johannes (78) op één veld stond, beiden als scheidsrechter.’’ Onder druk van dochter Silvana moet hierbij overigens nog wel vermeld worden dat de huidige periode bij FC Burgum VR3 ook zeker als hoogtepunt geldt, om ruzie met de dames van dit team te voorkomen…

Proosten

We zijn erg blij met Gerben, en de gehele familie Boonstra, als vrijwilliger binnen onze club en hopen hen nog vele jaren met veel plezier binnen onze club actief te zien! Tot slot nodig ik u als lezer uit om Gerben een volgende zaterdagmiddag bij de bar op te zoeken, om met hem (én André) te proosten op het behalen van deze eervolle oorkonde.

Apuls
Tiltrans
Jumbo Burgum
Expert Meijer
C. van den Adel