FC Burgum JO10-1 in top 5 regiotoernooi SC Heerenveen

Heerenveen, 31 oktober 2021.  

Het is 31 oktober 2021 en eindelijk is het zover. De finale van het Regiotoernooi in SC Heerenveen wordt vandaag gespeeld op Sportpark Skoatterwâld in Heerenveen. Vanaf de voorronde op 15 september op het Koningsland in Burgum vragen de jongens iedere zondag: "wanneer wordt eindelijk die finale gespeeld?". 46 Teams uit 4 verschillende regio's in Friesland (Balk/Gorredijk/Dwingeloo en Burgum) hebben gestreden om 16 felbegeerde finaleplekken. Hieraan meedoen is eigenlijk al belangrijker dan winnen maar daar denken de strijders van FC Burgum heel anders over. De mannen komen maar met één doel vandaag en dat in WINNEN! 

En dan is de klok ook nog eens een uur achteruitgegaan vannacht. "Jeetje dan moeten we nog langer wachten voordat we aan de beurt zijn" maar gelukkig staat onze grote sportvriend HEERO de kinderen bij aankomst op te wachten en die weet er altijd weer een feestje van te maken. Even een fotootje hier en een high five daar en dan is het zomaar 10:00 uur en moeten de boys plotsklaps aan de bak tegen Roden. De strijders van FC Burgum laten er geen (kunst)gras over groeien. Ze laten geen spaander heel van Roden, want na de wedstrijd van 12 minuten sharp staat er 4-0 op het bord.  

Dat is het begin waar je op hoopt. Toch zie je al direct dat er een ander niveau wordt gespeeld als in de voorrondes. Weggevertjes zijn er niet bij vandaag en de volgende tegenstander Meppel heeft wat meer in zijn mars. De rollen zijn hier omgedraaid en Meppel wint afgetekend met 0-4. Dit is toch wel een kleine tegenslag voor de jongens, maar gelukkig laten ze de koppies niet hangen. Tegen Scharnegoutum zetten de boys alles op alles. Ze krijgen kans op kans maar met kunst en vliegwerk weet Scharnegoutum het vege lijf te redden (0-1). FC Burgum scoort nog tijdens het laatste fluitsignaal de gelijkmaker en er is commotie alom. De goal telt niet en de emoties in en om het veld lopen hoog op. De jongens gaan met zijn allen verhaal halen bij de scheidsrechter want op deze manier een finaleplek mislopen is wel erg zuur.  

Toch valt de schade wel mee. Het is een rare poule waarin iedereen van iedereen heeft gewonnen en de rekenmeesters van SC Heerenveen geven aan dat FC BURGUM op doelsaldo als 2e (jawel!) is geëindigd in de poule des doods en dat geeft de burger weer moed. Dit betekent namelijk dat FC Burgum zich kwalificeert voor de reserve-finalepoule om plaats 5 t/m 8. Dat is niet waar de mannen al weken over droomden maar ze realiseren zich dat er nog maar één ding op zit en dat is eerste worden in deze poule. Om maar met de woorden van een oud KNVB-bestuurder te spreken; "Nou wij moeten nu alles zetten.... op het feit dat we vanaf nu iedere wedstrijd moeten winnen".  

Dat valt overigens nog niet mee in een poule met Sneek Wit Zwart, NOK en Gorredijk. De druk lijkt de mannen bijna fataal te worden want in de slechts 12 minuten durende wedstrijden, komt Sneek binnen no time op een 2-0 voorsprong. Iedereen lijkt aangeslagen maar wie denkt dat deze strijders opgeven heeft het helemaal mis. De boys rechten de rug en in de laatste minuut (nu wel echt binnen de tijd) wordt de 2-2 keurig in het netje gelegd. Klasse boys! De ouders aan de zijkant hebben het niet meer; "hoe krijgen de jongens dit toch elke keer weer voor elkaar?" Gelukkig hebben ouders en staf even rust nu. 

Ondertussen zijn de spelers even afgeleid want er komt een grote rode bus het terrein van Skoatterwald oprijden. Het is de spelersbus van PSV JO-18 wat vandaag gaat aantreden tegen SC Heerenveen JO-18. Ze mogen dan wel in de hoogste jeugddivisie spelen en een mooie bus hebben, er zijn toch echt belangrijker zaken aan de gang op het sportpark vandaag. De focus van de boys is dus alweer snel gericht op de volgende wedstrijd en dat is tegen Gorredijk. Zoals de hele ochtend al verwacht iedereen dat het wel weer een close call zal worden maar dat wordt het eigenlijk niet. FC Burgum is duidelijk de bovenliggende partij en wint soeverein met 2-0. Ze liggen nog steeds op koers. Nog één wedstrijd te gaan maar in dit knotsgekke toernooi, tegen voor Burgum eigenlijk allemaal onbekende tegenstanders, lijkt werkelijk alles mogelijk. De boys van SC NOK uit Oudemirdum hebben de messen geslepen en zijn erop gebrand om van FC Burgum van de eerste plek af te houden in deze reservepoule. FC Burgum is echter niet onder de indruk en opent enthousiast de score. Het lijkt niet meer mis te gunnen gaan, maar dan slaat NOK alsnog toe. De wedstrijd eindigt in 1-1. Op dat moment weet eigenlijk niemand waar hij of zij aan toe is. Het woord is wederom aan de rekenmeesters van SC Heerenveen en die kun je wel om een boodschap sturen is inmiddels gebleken ;) 

Wat volgt is een bloedstollende prijsuitreiking onder toeziend oog van doorgebroken jeugdspeler van SC Heerenveen (hij wel!), Arjen van de Heide. Het aftellen van plek 16 naar 1 is begonnen en de jongens wachten met ingehouden adem geduldig af wanneer ze omgeroepen worden en dat duurt gelukkig lang. De andere organiserende teams die nog even speciaal bedankt worden voor hun diensten in de voorrondes (Balk/Gorredijk en Dwingeloo) zijn inmiddels al lang en breed genoemd maar waar is toch dat andere organiserende ploegje uit Burgum geëindigd?  

En dan komt het verlossende woord dat het na veel bloed, zweet en tranen gelukt is om de reservepoule voor 2e plekken te winnen! Daarmee eindigt FC Burgum met trots als 5e. De resterende top 5 wordt gecompleteerd door De Blesse (1). Meppel (2), ONB (3) en VKW (4). Een mooie prestatie als je nagaat dat we begonnen zijn met 46 teams uit heel Friesland. Namens ouders, spelers en staf van de JO10-1 willen we SC Heerenveen en FC Burgum heel hartelijk bedanken voor de perfecte organisatie van deze toernooien. De jongens hebben ervan genoten. En voor de jongens; maak het volgende keer alsjeblieft wat minder spannend boys, maar wat hebben we van jullie genoten. Heel goed gedaan en een dikke chapeau, we zijn super trots op jullie!! 

 

Boven v.l.n.r.: Hamlet, Daan, Stijn en Jorian
Onder v.l.n.r.: Tyme, Julian en Beau
Tiltrans
C. van den Adel
Sonac
Apuls
Jumbo Burgum
Expert Meijer