Vrijwilliger van de maand: Eddie Sprietsma

Binnen FC Burgum zijn vele enthousiaste vrijwilligers actief, die elk op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan het mooier maken van onze club.

Al deze vrijwilligers worden enorm gewaardeerd. Om deze waardering te laten blijken, eerden wij deze vrijwilliger voorheen met de oorkonde ´Vrijwilliger van de Maand´. Vanaf nu eren wij deze vrijwilliger van de maand met een spiksplinter nieuwe trofee.

Heeft deze jongeman eigenlijk wel een introductie nodig? Vaak hoor je in de wandelgangen of bij een vergadering, vraag Eddie maar even, oh daar moet je Eddie voor hebben, je kunt het beste Eddie even bellen! Hij is op vele fronten betrokken bij de club en altijd bereid om te helpen en te ondersteunen waar nodig.

Van VV BCV, de Herauten tot FC Burgum
Eddie Sprietsma (28) begon zijn actieve carrière bij VV BCV, daar doorliep hij een groot gedeelte van de jeugdelftallen. Vervolgens speelde hij onder de vlag van SJO BBC nog in de B’s en A’s, waarna hij de overstap maakte naar VV Bergum. Hier kwam hij terecht in het derde elftal. Daar schopte hij het als centrale verdediger tot aanvoerder van dit team.
Op het veld wou hij ook het shirt van FC Burgum sowieso een keer dragen, dit lukte in het eerste jaar bij FC Burgum zondag 1, wederom als (reserve-)aanvoerder. Daarnaast geeft hij ook nog leiding aan de verdediging van de Herauten 3, vaak centraal achterin en in geval van nood zelfs als keeper.

Van leider bij een jeugdelftal tot teammanager van FC Burgum 1
Het leidinggeven en ondersteunen zit in zijn bloed. Als leider van D1 begon hij met zijn eerste vrijwilligersfunctie bij de voetbalclub. Samen met Sander Smedema, Robert van der Laan en Willem Vlietstra begeleidde hij dit jeugdteam, destijds nog onder de vlag van BBC. Jaren later werd hij gevraagd om als teammanager bij het eerste elftal van BCV aan de slag te gaan, op dat moment onder leiding van Jasper Bouma. Hij stemde hiermee in, mits hij de fijne kneepjes van het vak mocht leren van Jurjen Douwes, die jarenlang leider was bij het eerste elftal, en die dit ook wel zag zitten. Daarnaast assisteerde hij in die tijd zo af en toe de scheidsrechters bij wedstrijden van VV Bergum 1 en BBC A1, als grensrechter. Zo was hij bij elke voetbalvereniging in Burgum betrokken. De social media kanalen en websites van alle voetbalclubs konden wel een boost gebruiken in die tijd. Je raadt het al, is dat misschien niet iets voor Eddie?

Van je hobby je werk maken
Eddie volgde de opleiding Informatica, hiermee legde hij de basis voor zijn toekomstige werk als webdesigner. Zo ontwierp en ontwikkelde hij de websites voor BCV, VV Bergum en BBC. Een paar jaar geleden stond de fusie van de drie clubs op het programma, gelukkig is nu alles onder één gloednieuwe website ondergebracht, hij kreeg hierbij ondersteuning van Jan Okke Veenstra. Nu besteed Eddie soms wel meer dan 30 uren per week aan de club. Als teammanager en als social media expert. Samen met Willem Vlietstra is hij verantwoordelijk voor de updates van FC Burgum 1 tijdens de wedstrijden op zaterdag en maken ze beeldanalyses na de wedstrijd. Ook plaatst en controleert hij alle andere berichten van de overige elftallen, die geplaatst worden op de social media kanalen van FC Burgum. Zijn eigen bedrijf WebSpriet runt hij grotendeels vanuit huis. Hij woont samen met zijn ouders en zus Jirina alweer jaren aan de Noardermar in Burgum.

Sport is hobby en hobby is sport
Sport speelt een grote rol in zijn leven. Al zijn hobby’s zijn sport gerelateerd. Hij is naast voetbal gek op wielrennen, tennis, autosport en golf. Al op jonge leeftijd kwam hij in aanraking met de golfsport. Hij leerde de eerste slagen van zijn vader achter in de tuin. Nu heeft hij een handicap van 9 (je start bij 54), en golft hij zeer verdienstelijk op de baan in Leeuwarden. Hij speelde zelfs een toernooi in Dubai! Eddie is ook vaak te vinden in de Johan Cruijff Arena, zo moedigde hij zijn favoriete club Ajax aan tegen onder andere Real Madrid, Juventus en recent nog tegen Borussia Dortmund. Hij hoopt dat ze ooit weer een Europese trofee gaan pakken.

Zelf heeft hij in ieder geval al een trofee te pakken dit seizoen. Zijn eigen reactie op deze welverdiende duim was: Geweldig! Een enorme waardering. Hier doe je het niet persé voor, maar dit geeft je wel veel voldoening!

 

Apuls
Expert Meijer
Tiltrans
C. van den Adel
Sonac
Jumbo Burgum