FC Burgum 8-1 naar NK

FC Burgum 8-1 speelde op 24 oktober een toernooi en niet zomaar een toernooi. Het ging hier om het districtskampioenschap van regio noord waar er voor de beide finalisten een NK ticket lag te wachten. Het dromen over deelname aan het NK voluit geschreven NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP vinden de jongens toch wel bijzonder. Moeten we dan tegen Tadic enzo? Nee niet tegen Tadic enzo maar wel tegen andere hele sterke ploegen. Eerst maar eens kijken of ze zover komen want het DK moet nog beginnen en we staan nog op de parkeerplaats in Burgum. Aangekomen in Leeuwarden bij het sportcomplex van de Friesche Voetbal Club (FVC) eerst maar even melden bij de organisatie. FC Burgum 8-1 is present! De leiding krijgt een speelschema en consumptiebonnen voor koffie/thee en dat is mooi meegenomen want het wordt een lange dag. De eerste wedstrijd is om 10:30 en de laatste om 15:30. De jongens staan inmiddels even verderop bij een tafel als een stel eksters naar alle bekers/schalen en medailles te kijken die staan te schitteren in de zon. Eerst maar even omkleden want om 10 uur moeten alle teams op het veld staan voor het volkslied. Daarna worden alle teams onder luid applaus 1 voor 1 het veld opgeroepen. Daar staan ze dan de boys van de 8-1 samen met alle andere teams in 1 lange rij. Het is een fantastisch gezicht! Exact om 10 uur klinkt het Wilhelmus door de speakers! Meezingen zit er nog niet in maar daar komen ze ook niet voor.
 
De eerste wedstrijd spelen ze tegen Feanstars 8-1. Een goeie start is het halve werk maar dat weten de Feanstars ook dus die klappen erbovenop. FC Burgum komt er niet aan te pas maar ze krijgen wel de betere kansen alleen ze weten niet te scoren. En dan blijft voetbal een simpel spelletje als jezelf niet scoort doet de tegenstander het wel. Feanstars krijgt 2 kansen en maakt 2 goals 2-0 achter. FC Burgum recht de rug ze maken de aansluitingstreffer 2-1 de spanning is weer helemaal terug in de wedstrijd. Maar verder komen ze helaas niet. Feanstars weet er nog wel 2 te maken en zo verliest FC Burgum 8-1 de eerste wedstrijd met 4-1. Een valse start van het toernooi. Maar niet getreurd deze boys geven niet op en zijn échte cupfighters! Eerst maar even terug naar de box voor een broodje wat drinken en de bottle flip challenge. De tijd tussen de wedstrijden door bedraagt zo'n 40 minuten. De boys weten zich er tussen de wedstrijden door zittend in een kring op de grond prima mee te vermaken. En als het dan een keer lukt hoor je luid gejuich door de box net of maken ze de winnende goal in de champions league finale. 
 
De tweede wedstrijd spelen ze tegen Helpman 8-1. Geen onbekende tegenstander want de 2 ploegen troffen elkaar eerder dit seizoen op een toernooi bij Helpman. Daar was er een krappe 1-0 overwinning voor FC Burgum. Wordt het sportieve wraak voor Helpman of weer een overwinning voor FC Burgum dat zich eigenlijk geen puntenverlies meer kan permitteren als ze de finale willen halen. Het is snel duidelijk dat FC Burgum deze wedstrijd veel beter speelt dan de eerste wedstrijd misschien waren het toch de zenuwen. Daar hadden ze deze wedstrijd geen last meer van want FC Burgum wint met 4-1. BAM! FC Burgum is van de hatelijke 0 af en de eerste 3 punter is een feit.
 
De derde wedstrijd spelen ze tegen FVC. Ook al een bekende tegenstander. Want in de competitie speelden ze ook al tegen elkaar. In 2x 20 minuten leverde dit FC Burgum 8-1 een 8-4 overwinning op. Op dit toernooi spelen ze 2x 11 minuten. Theoretisch gezien zouden ze deze wedstrijd dan met 4-2 moeten winnen. Maar de theorie is niet altijd de praktijk. In dit geval komt het voor de 8-1 van FC Burgum wel uit want ze scoren, u raadt het al 4 keer! FVC werkt niet mee met de theorie. Ze weten helaas voor hun niet te scoren. 4-0 voor FC Burgum. 3 gespeeld 6 punten. De machine begint te draaien.
 
De vierde wedstrijd spelen ze tegen Heerenveen 8-1. Voor een jeugdwedstrijd staan er inmiddels aardig wat toeschouwers langs de lijn. En dat verdienen beide ploegen ook. Het wordt een wedstrijd op het scherpst van de snede. Ook het publiek langs de lijn geniet van de wedstrijd. De ploegen geven elkaar geen centimeter ruimte en het spel golft op en neer. Ineens is er de 1-0 voorsprong voor Heerenveen. FC Burgum zet aan en scoort de verdiende gelijkmaker 1-1. Echter de goal wordt om onduidelijke redenen afgekeurd. De scheids had al 'gefloten' voor een overtreding die niemand had gezien. Ook het fluitsignaal had niemand gehoord. Ook langs de lijn waar naar schatting zo'n 80 man publiek staat heeft niemand iets gehoord. Zouden ze allemaal naar schoonenberg moeten voor een gehoorapparaat of had de scheids echt niet gefloten? Het feestje voor FC Burgum gaat niet door maar ze geven niet op. Gefrustreerd door de onterechte afgekeurde goal gaan ze op jacht naar de gelijkmaker en ze krijgen loon naar werken want FC Burgum scoort de verdiende gelijkmaker en daarmee eindigt deze wedstrijd tussen 2 giganten in 1-1. 
Pfff... wat een wedstrijd en wat een niveau van beide ploegen!
 
De vijfde en laatste poule wedstrijd spelen ze tegen Zuidlaren 8-1. Alvorens de wedstrijd begint wordt er een blik op de stand geworpen en gerekend. Want op eigen kracht de finale halen is wel zo mooi. Een simpele rekensom en dat kunnen de jongens al heel goed leert dat een overwinning tegen Zuidlaren genoeg is voor een plek in de finale. Want de eerste 2 ploegen van de poule spelen de finale. Zouden ze de druk van het moeten winnen voor een finaleplek aankunnen of zouden de zenuwen de overhand krijgen? Het antwoordt volgt snel want het wordt een walkover een doelpuntenfestijn FC Burgum 8-1 wint de wedstrijd met 9-1! Op naar de FINALE !!
 
Finale FC Burgum 8-1 - Heerenveen 8-1
Deze wedstrijd zal bepalen wie er districtskampioen van regio noord wordt. Door de finaleplaats zijn beide ploegen in ieder geval zeker van een NK ticket aan het einde van het seizoen. De wedstrijd wordt een kopie van de eerdere wedstrijd in de poule. Beide ploegen strijden voor iedere centimeter. Al is het beste er na zo'n lange dag wel vanaf. Het komt aan op wilskracht en ook daar doen de beide teams niet voor elkaar onder. Kansen zijn er niet in de eerste helft zodat er met een 0-0 stand gerust wordt. De tweede helft begint goed voor FC Burgum via een mooie aanval komt er een FC Burgum speler in kansrijke positie om te schieten deze wordt echter getackeld met als gevolg een vrije trap in kansrijke positie. De spanning stijgt dit is een hele mooie kans voor FC Burgum om op voorsprong te komen. En dat gebeurt de vrije trap wordt onberispelijk binnen geschoten 1-0 voor FC Burgum 8-1! De wedstrijd duurt niet lang meer Heerenveen creëert niks de wedstrijd lijkt binnen. Totdat er ineens een kleine miscommunicatie met grote gevolgen achterin is bij FC Burgum, Heerenveen profiteert direct 1-1. Penalty's zullen de beslissing brengen denkt iedereen maar plotseling staat er een Heerenveen speler vrij en die schiet via de keeper binnen 1-2 voor Heerenveen. Deze mokerslag komt FC Burgum niet meer te boven. Ze verliezen de finale met 1-2. Ze hadden zó graag de beker gewonnen! Tranen vloeien voor hun gevoel hebben ze de WK finale verloren. Ze hebben er de hele dag voor gestreden maar het was net niet genoeg. 
 
Namens FC Burgum 8-1 krijgen Armin, Florian, Karim, Marnik, Mats, Wessel, Xavi de zilveren medaille omgehangen! Ze kunnen bijzonder trots zijn op zichzelf!!
Helaas was Jornt ziek deze dag maar ook hij heeft inmiddels als speler van FC Burgum 8-1 een medaille ontvangen.
 
En aan het einde van het seizoen wacht FC Burgum 8-1 nog een toetje waar de créme de la créme van de JO 8 teams vanuit heel Nederland aan meedoet, het NK!
 
Een bijzonder trotse trainer/leider Hille  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Apuls
C. van den Adel
Sonac
Expert Meijer
Jumbo Burgum
Tiltrans