FC Burgum JO9-1 wint SC Heerenveen regiotoernooi in Burgum

Woensdag 5 oktober werd voor de derde keer het SC Heerenveen Ausnutria Regiotoernooi op sportpark het Koningsland in Burgum georganiseerd. Zestien teams uit de regio streden om een finaleplek op Skoaterswâld en natuurlijk om de felbegeerde beker voor de winnaar. De deelnemende verenigingen zijn (soms met meerdere teams vertegenwoordigd) naast gastheer FC Burgum, VV Kollum, Be Quick Dokkum, VV Hardegarijp, Buitenpost, VV Holwerd, Drachtster Boys, VV Niekerk, ONT, VV Zuidhorn en Veens Voetbal Academie. De jongens van het huidige FC Burgum JO9-1 team hebben hier lang naar uitgekeken. Bij de editie van vorig jaar deed het toenmalige JO8-1 team namelijk ook al mee onder de alias JO9-3. Toen bemachtigde het team heel verrassend een verdienstelijke vierde plek. Nu mocht er dus opnieuw gestreden worden, maar dan tegen leeftijdsgenoten. Louis van Gaal zou zeggen: that’s a different cookie for the boys, en dat is het!

De druk voor de thuisclub om hier te presteren is natuurlijk enorm maar gelukkig niet voor de strijders van JO9-1. Voor de jongens staat het plezier altijd voorop en maakt het dus niet zoveel uit hoeveelste ze eindigen. Alhoewel, de jongens hebben inmiddels natuurlijk wel gezien dat er maar één beker klaarstaat. Eerst denken ze nog dat SC Heerenveen de andere bekers voor de plekken 2 en 3 is vergeten, maar als blijkt dat dat niet geval is komt er toch wel een bepaalde winnaarsdrang naar boven zeg maar.

FC Burgum 1 is ingedeeld in een poule met Veens Voetbal Academie, Buitenpost 1 en Hardegarijp 2. Alléén de nummer één plaatst zich voor de finalepoule en kwalificeert zich daarmee ook direct voor de finaledag op 30 oktober in Heerenveen. De eerste wedstrijd is meteen een lastige tegen de doorgaans goed bezette Veens Voetbal Academie. Toch wordt deze academie overtuigend aan de kant gezet met 3-0. Hoppa, de kop is er af! Dan is het de beurt aan Hardegarijp 2 maar dat wordt nooit een echte wedstrijd. De blauwe stoomlocomotief walst met 11-0 over de rode lopers heen. Een ware thriller tegen het verrassend goed presterende Buitenpost volgt. In deze directe confrontatie wordt uitgemaakt wie zich plaatst voor de finalepoule. De grote kleine krachtpatsers uit Burgum schoppen het niet verder dan een zwaarbevochten 0-0. Oei, wat nu? Gelukkig is de Tournify app razendsnel bijgewerkt en kunnen trainers, leiders, coördinators, vrijwilligers, ouders en andere betrokkenen opgelucht ademhalen. De spelertjes zijn dan overigens allang weer met belangrijkere zaken bezig zoals chips eten en AA’tjes drinken maar FC Burgum plaatst zich gewoon op doelsaldo voor de finale.

Iedereen kijkt vol enthousiasme uit naar een zinderend einde van een lange middag voetballen op hoog niveau. Er volgt een herindeling van de poules en de finalepoule bestaat uit FC Burgum, VV Zuidhorn, VV Hardegarijp en ONT. FC Burgum moet na een korte pauze meteen twee keer achter elkaar aan de bak. De eerste wedstrijd tegen ONT komt met name door goed keeperswerk, wat langzaam op gang maar na de 1-0 en de 2-0 gaat het hard en eindigt de wedstrijd in 6-0. Dan is het de beurt aan Hardegarijp 1 om de blauwe buren een halt toe te roepen, maar zover zal het niet komen want het wordt 5-0 voor FC Burgum. Opnieuw heeft de organisatie (net als in de voorronde) kennelijk het beste voor het laatst bewaard want de allerlaatste wedstrijd zal ook allesbeslissend zijn. Ook VV Zuidhorn won al haar wedstrijden en is dus een taaie noot om te kraken. Er volgt een waar spektakelstuk met kansen over en weer. De thuisclub komt op 1-0, publiek op de banken. Zal het na drie keer dan toch eindelijk lukken om de beker naar Burgum te krijgen? Het publiek gaat weer zitten want het wordt heel snel 1-1 uit een wonderschone vrije trap van Zuidhorn. Iedereen houdt de adem in. De jongens krijgen van dit alles ondertussen natuurlijk niks mee. Zij doen gewoon wat ze altijd doen, lekker voetballen. En dat lekkere voetbal levert in de slotfase zowaar de 2-1 op en heel Burgum veert weer op want nu kan het niet meer misgaan. FC Burgum wint de derde editie van het SC Heerenveen Regiotoernooi in Burgum. Hoe mooi is dat? Gefeliciteerd toppers van JO9, jullie zijn klasbakken!

Tiltrans
Apuls
Sonac
Expert Meijer
C. van den Adel
Jumbo Burgum