De vlag kan uit: FC Burgum JO19-1 promoveert naar de vierde divisiešŸ†

FC Burgum JO19-1 speelt na de winterstop in de vierde divisie. De ploeg van de trainers Gerrit de Boer en Jan Maurice Stelwagen werd zaterdagmiddag na een 7-0 zege op Roden kampioen van de hoofdklasse C.

Vooraf was trainer Gerrit de Boer er niet gerust op. Tegenstander Roden stond weliswaar onderaan, maar had in de laatste wedstrijd verrassend VEV’67 verslagen. Bovendien, zo doceerde De Boer, waren alle verliespartijen van de Drenten heel nipt geweest, met steeds slechts een doelpuntje verschil.

Hij was er dan ook niet gerust op. Daar kwam nog eens bij dat de enig overgebleven concurrent, Zuidhorn, eerder op de dag de druk had opgevoerd door Buitenpost met 6-0 te verslaan. De Groningers gingen daardoor in doelsaldo over de Burgumers heen, zodat de mannen van De Boer en Stelwagen minimaal een punt moesten pakken tegen Roden om de titel veilig te stellen.

Ze slaagden met vlag en wimpel. Na een geblokt schot van Merijn en een net iets te hoge knal van Marco was het in de tiende minuut raak. Uit een vrije trap van Jaap-Jurjen kopte Rogier – zonder twijfel de meest scorende verdediger van de hoofdklasse – de bevrijdende 1-0 binnen. Toen vervolgens Jaap-Jurjen en Jesper de stand naar 3-0 tilden en Roden niks te vertellen had op het Burgumer kunstgrasveld, kon er al een voorschot op het kampioensfeestje worden genomen.

Ondertussen vergat JO19-1 niet de fans te trakteren op mooi voetbal. Vooral de 4-0 van Tjisse was een plaatje, niet alleen door de afronding, maar ook door de combinaties die eraan vooraf gingen. Patrick, Jelmer en Siem voerden daarna de score op naar 7-0. Ook vermeldenswaardig waren de beide reddingen van Jisse in de slotfase. De doelman had het hele duel werkloos staan blauwbekken, maar was paraat op de momenten dat het moest.

Meteen na de 7-0 van Siem floot de uitstekende leidende scheidsrechter Boorsma af, waarna confetti de lucht in vloog en Queens We Are The Champions vanaf het dak van de Nije Westermar schalde.

,,Het was een fantastische wedstrijd’’, zei trainer Gerrit de Boer. ,,De jongens zijn goed omgegaan met de spanning. We hebben ze in de bespreking heel veel vertrouwen gegeven, gezegd dat het een fantastische groep is, dat ze op elkaar kunnen vertrouwen, dat we heel veel individuele kwaliteiten hebben en dat we al weken laten zien dat we een van de betere ploegen van Friesland zijn bij de JO19-1.’’

,,Wat ik van de vierde divisie verwacht? Ik denk dat we mee kunnen doen. Met een achterhoede die zo goed is, met zijkanten die zoveel kunnen brengen, met zoveel creativiteit, zoveel strijd, zoveel voetbalkwaliteit, dan kunnen we meedoen. Zeker als je naar die vierde goal van vanmiddag kijkt. Als je zo goed kunt spelen, vijf, zes keer rondspelen met één keer raken, en zo binnen kunt schieten, dan zie ik de vierde divisie met vertrouwen tegemoet.’’

Jumbo Burgum
Apuls
C. van den Adel
Expert Meijer
Tiltrans
Sonac