FC Burgum JO11-1 viert eerste kampioenschap in de hoofdklasse🏆

Afgelopen zaterdag stond op sportpark De Magere Heide in Leeuwarden de kampioenswedstrijd tussen L.A.C. Frisia 1883 en FC Burgum op het programma. In een directe confrontatie werd beslist wie van deze twee ploegen zich de trotse winterkampioen van de hoofdklasse mag noemen. De bespiegelingen vooraf waren duidelijk. Het thuisspelende L.A.C. Frisia had met een beter doelsaldo genoeg aan een gelijkspel, terwijl voor de mannen van Anne van der Wal en Dirk Broos alleen de overwinning telde.

De oogjes waren nog klein bij vertrek vanaf het parkeerterrein in Burgum, maar de blauwe leeuwen waren vastberaden om na de sensationele uitschakeling van Oranje het kampioenschap veilig te stellen.

Om 8.45 uur wordt er afgetrapt in een koud Leeuwarden. Zoals altijd in een kampioenswedstrijd is de spanning voelbaar. FC Burgum komt niet goed uit de startblokken en staat binnen no time met 1-0 achter. De Leeuwarders wrijven in hun handjes, maar dan laten de Burgumers zien uit welk hout ze dit hele seizoen al zijn gesneden. De ploeg die zijn weg in de competitie maar moeilijk kon vinden de afgelopen jaren, weet inmiddels wat er gevraagd wordt in de hoofdklasse. Dit ging niet zonder slag of stoot, want lang bivakkeerde het team tussen de onderste regionen in de hoofdklasse en de top van de eerste klasse. De overstap van kwart naar half veld en de langere wedstrijden hebben de ploeg kennelijk goed gedaan. Het combinatievoetbal is nog niet altijd oogstrelend maar de vechtlust en de teamspirit is enorm gegroeid in deze ploeg en dat blijkt ook zaterdag.

De 1-0 achterstand wordt omgebogen in een 1-4 ruststand. De blauwe harten beginnen sneller te kloppen maar we zijn er nog niet. In deze positie hebben de Burgumers nog niet vaak gezeten en dat blijkt ook op het veld. De voorsprong verdwijnt als sneeuw voor de zon en opeens staat het 3-4 en is de spanning weer helemaal terug omdat de Leeuwarders met een gelijkspel kampioen zijn. Keeper Ferre heeft dan in de tussentijd al een penalty moeten stoppen en de minst gepasseerde verdediging in deze klasse moet alle zeilen bijzetten. Maar gelukkig is het FC Burgum dat de verlossende 3-5 scoort en dan kan het feest losbarsten.

De jongens kunnen het na afloop nog moeilijk geloven, maar een blik op voetbal.nl leert dat FC Burgum JO11-1 toch echt de enige echte winterkampioen is van deze hoofdklasse. De medailles worden trots in ontvangst genomen en de overwinning smaakt naar meer, naar meer patat dan wel te verstaan! Tot in de middag wordt er gefeest op het Koningsland en het zal de opmaat blijken naar meer Burgums succes later deze middag. Van harte gefeliciteerd strijders van JO11, jullie zijn toppers!

Expert Meijer
Jumbo Burgum
Tiltrans
Apuls
Sonac
C. van den Adel