Vrijwilliger van de maand: Barteld de Jong

Binnen FC Burgum zijn vele enthousiaste vrijwilligers actief, die elk op zijn of haar manier een steentje bijdraagt aan het mooier maken van onze club. Al deze vrijwilligers worden enorm gewaardeerd. Om deze waardering te laten blijken, eren wij vrijwilligers met de trofee voor ´Vrijwilliger van de maand´. Voor de maand november gaat de felbegeerde ‘gouden duim’-trofee naar Barteld de Jong, welke werd overhandigd tijdens de najaarsvergadering, uitgerekend op Barteld zijn verjaardag.

Barteld (24) is als barman bijna dagelijks in ons sportcafé te vinden en één van de meest bekende gezichten binnen FC Burgum. Wanneer er iemand nodig is, staat Barteld altijd paraat. Met alle werkzaamheden die hij verricht, is hij van onschatbare waarde voor ons kantineteam.

De eerste ervaring aan de andere kant van de bar

Inmiddels alweer jaren geleden kwam Barteld tot de ontdekking dat hij zich aan de andere kant van de bar als een vis in het water voelt. Het was op één van die vele voetbalzaterdagen dat hij zelf een wedstrijd gespeeld had, dat hij geheel op eigen initiatief een helpende hand toestak aan het kantineteam van dienst. Vanaf dat moment was Barteld niet achter de bar weg te slaan. Eerst in de voetbalkantines van BCV en vv Bergum en inmiddels in het nieuwe sportcafé van FC Burgum. “Het nieuwe sportcafé is echt een mooie omgeving om in te werken”, aldus Barteld.

De enorme betrokkenheid bij onze voetbalclub heeft Barteld niet van een vreemde. Zijn ouders Tjeerd en Marijke zijn al jaren zeer gewaardeerde en betrokken vrijwilligers en ook zijn broers Teun en Rints zijn actief binnen onze club. Een ‘ouderwets’ voetbalgezin uit het boekje dus.

Vriendelijke, hardwerkende én zingende barman

Waarom Barteld zo graag zoveel tijd en moeite in ons sportcafé steekt? “Bovenal geniet ik van de gezelligheid op de club. Daarnaast help ik graag mensen, houd ik van sociale contacten en haal ik veel plezier uit het bijhouden van de frisdranken”. Dat laatste is ook zeker terug te zien, want een blik op de koeling laat zien dat de flesjes nog nooit zo strak achter het glas hebben gestaan. Zijn klantgerichte, vriendelijke houding en zijn harde werken is ook bij de Hema in Burgum opgemerkt, want na een stage en een aantal tijdelijke contracten heeft hij daar inmiddels een vast contract verdiend.

Als boegbeeld van ons sportcafé kan het niet anders dan dat hij van een feestje houdt. Hierbij is hij vooral actief als hardwerkende en vrolijke barman, maar ook aan de andere kant van de bar weet hij als zanger geregeld de show te stelen. Nederlandstalige muziek met een goeie tekst is hierbij zijn favoriet. Wie nog wel eens zou mogen optreden in ons sportcafé, weet Barteld ook wel: “Jannes, Gerard Joling of John de Bever!”.

Winnaar van de ‘Gouden Schoen’

Als voetballer begon de geboren en getogen Burgumer in de F-jes en doorliep hij de gehele jeugdopleiding. Inmiddels voetbalt hij met veel plezier in FC Burgum 5. Evenals zijn favoriete voetballer Messi is hij linksbenig én won hij een aantal jaren geleden de Gouden Schoen, die hij uit handen ontving van zijn teamgenoten van BCV 4.

Een ander hoogtepunt had een kampioenschap met FC Burgum 6 kunnen zijn, ware het niet dat door de corona tweemaal de competitie werd stilgelegd toen het team op weg leek naar een kampioenschap. Deze moet er dus met FC Burgum 5 alsnog gaan komen, dat zich op dit moment in de middenmoot bevindt maar zich qua verliespunten de nummer 2 van de competitie mag noemen.

Naast voetbal is Barteld ook al een tijdje fanatiek aan het survivallen in Leeuwarden, waar hij ook al eens een survivalrun met succes heeft afgelegd.  

“Fantastisch, totaal niet verwacht dat dit me zou overkomen!”

Barteld is blij verrast dat hij deze trofee heeft mogen ontvangen en kijkt er naar uit de komende jaren nog meer taken op te pakken in het sportcafé. En de trofee? Die krijgt een mooi plekje om zijn kamer.

Tot slot willen wij Barteld nogmaals bedanken voor alles wat hij voor onze club doet, als club kunnen we ons geen betere barman wensen!

 

C. van den Adel
Tiltrans
Jumbo Burgum
Sonac
Expert Meijer
Apuls