Sybren op dreef als trainer en scheidsrechter

Sybren van der Vliet bemachtigde kortgeleden maar liefst 2 diploma’s, als trainer (UEFA-C) en als scheidsrechter (SOlll). Om hem te feliciteren met deze bijzondere mijlpaal, ontving hij vorige week een FC Burgum-sjaal. Een mooi moment om met deze training gevende arbiter stil te staan bij zijn activiteiten. Hoe hij in deze dubbelfunctie is gerold? “Vanuit mijn passie voor het spelletje en de interesse voor alles wat eromheen draait”, aldus Sybren.

Spelers die met een lach naar huis gaan
Als trainer is Sybren vorig seizoen begonnen bij de JO19-2 van FC Burgum en heeft hij vanuit zijn opleiding (Sportkunde) een trainerscursus gedaan. Sybren: “Ik kreeg de kans en zag het als een mooie kans om me te ontwikkelen”. In het huidige seizoen is hij de trotse gediplomeerde trainer van onze J012-1. “Trainer zijn is heel mooi om te doen”, vertelt hij gepassioneerd. “Ik haal er plezier uit als ik de spelers na een leerzame training met een lach naar huis kan sturen”. Zijn doelen als trainer? De spelers met plezier laten voetballen en ze ook wat bijbrengen. Niet alleen voetbaltechnisch, maar ook hoe je als team samenwerkt.

De trainerscursus is Sybren goed bevallen: “De begeleiding was heel goed: ik kreeg elke vrijdagmiddag les, zowel praktijk als theorie. Naast maandelijkse opdrachten moest ik een paar keer een voorwaardelijke toets doen, waarbij mijn docent kwam kijken bij de training.

‘Knallen’ als scheidsrechter
Scheidsrechter is Sybren al wat langer. In 2019 haalde hij de cursus verenigingsscheidsrechter, waarna hij 2 jaar wedstrijden heeft mogen fluiten als clubscheidsrechter van FC Burgum. Sybren prijst de manier waarop onze club de scheidsrechterszaken heeft geregeld. “De begeleiding is goed geregeld. Voor, na en soms ook in de rust was er altijd wel iemand waarmee ik het even over de wedstrijd kon hebben. Verder krijg je bij FC Burgum een scheidsrechterstenue aangeboden, het is een mooi gezicht dat alle clubscheidsrechters dezelfde kleding dragen. Het valt mensen van andere clubs vaak op hoe FC Burgum dit geregeld heeft”.

Er ontstond ambitie naar meer: “Ik kreeg, mede door verschillende tips, de ambitie om hogerop te fluiten”. Met het behaalde diploma fluit Sybren nu als KNVB-scheidsrechter in de 4e en 5e klasse en stopt hij logischerwijs als verenigingsscheidsrechter van FC Burgum. De ambities reiken verder, want Sybren hoopt over een aantal jaar de vervolgcursus te mogen doen om op een nog hoger niveau te mogen acteren. Hierbij is hij wel afhankelijk van de beoordelingen die hij krijgt vanuit de KNVB. “Dus elke zaterdag knallen en dan ga ik zien hoe ver ik kan komen”.

Wat deze rol zo leuk maakt? “Scheidsrechter zijn is een heel ander soort vorm van leidinggeven, je moet continu scherp zijn en niet alleen letten op de bal. Ook de variatie is erg leuk, want er is geen wedstrijd hetzelfde”. Een scheidsrechterscursus raadt hij elke scheidsrechter aan: “Het was vooral fijn om iemand te hebben waar je even mee kon praten over bepaalde situaties in de wedstrijd. Zo weet je wat je kunt verbeteren voor de volgende keer”.

Lijkt het je leuk om zelf als trainer of scheidsrechter actief te worden? Of wil je meer informatie over te volgen cursussen? Stuur dan een mailtje naar vrijwilligers@fcburgum.nl.

Op de foto: scheidsrechterscoördinator Ted Hirdes bedankte Sybren voor zijn bewezen diensten als verenigingsscheidsrechter van FC Burgum en wenste hem veel mooie wedstrijden als leidsman.

C. van den Adel
Tiltrans
Apuls
Jumbo Burgum
Sonac
Expert Meijer