Jan van der Meer heeft trainersdiploma binnen

Jan van der Meer bemachtigde enige tijd geleden zijn trainersdiploma. Om hem te feliciteren met deze bijzondere mijlpaal, ontving hij een FC Burgum-sjaal. Een mooi moment om even stil te staan bij zijn activiteiten.

Kun je kort beschrijven wat je tot nu toe als trainer hebt gedaan?
In een ver verleden ben ik een jaar coach geweest van BCV B2. 4,5 jaar geleden ben ik begonnen als coach van FC Burgum MO13-2. De twee seizoenen daarna ben ik eerst trainer-coach van MO13-2 geweest en het seizoen daarna trainer/coach van MO15-2. De afgelopen twee seizoenen was ik assistent-trainer/coach van de MO17-1. 

Welk trainersdiploma heb je precies behaald en wat kun je hiermee gaan doen? 
Het diploma junioren-trainer bij de KNVB. Bij deze opleiding komen onderwerpen aan bod m.b.t. het trainen en coachen van voetbal(-st)ers in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar. Het diploma biedt ondersteuning voor het trainen en coachen van deze leeftijdscategorie.    

Waarom heb je de cursus gedaan? 
De mogelijkheid werd mij vanuit de club aangeboden en het leek mij zinvol om de cursus te volgen om handvaten te krijgen op het gebied van het trainen en coachen van een voetbalteam. 

Hoe heb je de trainerscursus ervaren? 
Door de coronapandemie is de cursus meerdere keren onderbroken en hebben we ook meerdere cursusleid(-st)ers gehad waardoor het toch wel wat chaotisch verliep. Ondanks deze overmacht heb ik de cursus wel als zinvol ervaren. Wat ik bijvoorbeeld een zinvol onderdeel vond is het onderdeel ‘team in beeld’. Je schrijft hierbij zowel de sterke punten als de aandachtspunten op van iedere voetbal(-st)er zodat je hiermee als trainer aan de slag kunt. Ondanks dat je deze wel weet zorgt het voor een bewustwording door dit op papier uit te werken. 

Wat vind je zo leuk aan de rol als trainer?
Ik ben begonnen met het coachen van een team nadat deze vraag kwam vanuit het toenmalige bestuurslid bij de meisjes. Wat ik vooral leuk vind aan het trainen/coachen is het werken met kinderen en hen enthousiasmeren door het overbrengen van oefenstof waar ze plezier aan beleven en in het vervolg van hun voetbalbestaan wat mee kunnen. 

Welke doelen heb je als trainer? 
Mijn doel als trainer/coach was (en is) het creëren van een veilige en plezierige (sport-)omgeving. Daarnaast wil ik aansluiten bij het individu door te kijken wat hij/zij van mij nodig heeft. Door hierbij aan te sluiten kan zowel het individu als team zich maximaal ontwikkelen waardoor je alleen maar met meer plezier naar voetbal gaat en speelt.  

Wat zijn je plannen voor komend seizoen?
Afgelopen seizoen was voor nu eerst mijn laatste seizoen als trainer/coach. Doordat ik 2,5 geleden mij heb laten omscholen naar een baan in de gehandicaptenzorg ben ik nu werkzaam in de avonden en eenmaal in de twee weken op de zaterdag en zondag. Dit was voor mij ook de reden om de afgelopen twee seizoenen de rol van assistent-trainer/coach te bekleden. Ondanks dat dit in een hele plezierige omgeving was bleek dit in de praktijk toch lastig te combineren met zowel thuis als het werk. Naar mijn idee moet je altijd beschikbaar zijn en er veel tijd en energie in kunnen steken waardoor je deze ook terug krijgt. In de praktijk was thuis/werk lastig te combineren met het trainen/coachen van een team. Dit is voor mij dan ook de reden geweest om voor nu (eerst) te stoppen als trainer/coach.  

We willen Jan bedanken voor zijn inzet de afgelopen jaren en hopen hem op een later moment weer als trainer in actie te zien. Voor nu wensen wij hem alle goeds toe in zijn werk en met zijn gezin!


Lijkt het je leuk om zelf als trainer actief te worden? Of wil je meer informatie over te volgen cursussen? Stuur dan een mailtje naar
vrijwilligers@fcburgum.nl.

Jumbo Burgum
C. van den Adel
Expert Meijer
Sonac
Tiltrans
Apuls