Vrijwilliger van de maand: Lammert Pruis

Binnen FC Burgum zijn vele enthousiaste vrijwilligers actief, die allemaal op hun eigen manier een steentje bijdragen aan het mooier maken van onze club. Al deze vrijwilligers worden enorm gewaardeerd. Om deze waardering te laten blijken, eren wij vrijwilligers met de trofee voor ´Vrijwilliger van de maand´. In december 2023 gaat de felbegeerde gouden duim-trofee naar Lammert Pruis.

Op de cover van de presentatiegids
Lammert (63) is als zeer betrokken vrijwilliger niet weg te denken bij onze voetbalclub, iemand die al rond de eeuwwisseling actief was op ons Koningsland. Veelal op de achtergrond, maar dit jaar schittert hij samen met Hotze Pruis als staf van Burgum 3 op de cover van de presentatiegids. Een mooi moment om deze clubman beter te leren kennen.  

Gesneuvelde ramen en als 18-jarige bij de veteranen
Als jongetje gaat er bijna geen dag voorbij dat Lammert niet met zijn kameraadjes op straat te vinden is om te voetballen. Vaak op de Hillemastate en op zondag na het kerkbezoek bij de oude muziekschool op de Westersingel. “Op die zondagen is er regelmatig een raam van de muziekschool gesneuveld”, bekent Lammert.

Gek genoeg vindt hij de weg naar een voetbalclub pas rond zijn 17e, via een leraar van school die het voetbalfanatisme herkent. Bij BCV voetbalt de linksbuiten - fanatiek als hij is - in zo’n beetje alle teams. Inclusief het veteranenteam, waar hij als 18-jarige meespeelt. 

Ik ben het ultieme voorbeeld dat iedereen trainer kan worden”
Hoe hij er rond de eeuwwisseling precies inrolde weet Lammert niet precies, maar samen met André van der Meer beleeft hij ‘in protte wille’ als leider van diverse jeugdteams. Zijn zoon Martijn (huidig keeper van Burgum 5) voetbalt dan inmiddels ook in de jeugd van BCV. Later maakt Lammert de overstap naar de senioren, waar hij als grensrechter getuige is van de succesvolle samenwerking van BCV 4 en 5, inclusief een kampioenschap. In die jaren werkt hij veel samen met trainer Syb Stelpstra.

Na een korte pauze als vrijwilliger meldt Lammert zich rond 2013 weer als leider en grensrechter. “In 2013 werd ik eigenaar van Vlechtbedrijf Pruis en mijn activiteiten bij het voetbal zorgt voor de benodigde afleiding en ontspanning.” Jarenlang vormt hij een illuster staftrio met Fedde Lont en Hotze Pruis. Als Fedde in 2021 stopt als trainer, besluit Lammert het stokje van hem over te nemen. Best wel een uitdaging, want een trainingsachtergrond of diploma heeft hij niet. 2,5 jaar later weet men niet beter dan dat Lammert volwaardig trainer is. Lammert: “Ik ben het ultieme voorbeeld dat iedereen trainer - of vrijwilliger in een andere functie - kan worden."

Een man met verrassingen: van lastminute opstellingen tot paashaas
Naast gedreven en plichtsgetrouw, is Lammert vindingrijk en iemand die verrassend uit de hoek kan komen. Zijn vindingrijkheid kwam bijvoorbeeld naar voren toen er zich bij een jeugdteam onvoldoende rijders meldden. Lammert huurde een grote bestelwagen met cabine en reed zo met het voetbalteam naar de uitwedstrijd. Om te zorgen voor schone kleedkamers na een wedstrijd, werd er met de jeugd afgesproken dat de kleedkamer bij goed resultaat werd schoongemaakt door de leiders en bij minder resultaat door de spelers zelf. Ook was hij één van de initiatiefnemers van de prachtige afscheidswedstrijd voor Fedde, één van Lammerts hoogtepunten.

Rond sinterklaas kunnen spelers na de training zomaar chocolademuisjes als verrassing in hun schoen aantreffen. En afgelopen seizoen liep Lammert tot verrassing en hilariteit van iedereen als paashaas over ons complex, waarbij Burgum 4 tijdens de training op zoek moest naar de verstopte paaseieren. Het huidige Burgum 3 bleef dit seizoen voor de kraker tegen Burgum 4 tot vijf minuten voor de wedstrijd in het ongewisse over de opstelling. Of het uiteindelijk een positieve uitwerking had (1-1 was de eindstand) zullen we nooit weten, maar met dit soort acties zorgt Lammert in ieder geval voor leven in de brouwerij.

Gezelligheid en ‘dom praat’
Wat zorgt ervoor dat Lammert na al die jaren nog steeds zo enthousiast als vrijwilliger actief is bij FC Burgum? “De gezelligheid staat voorop”, geeft Lammert zonder twijfel aan. Daarnaast geniet hij van ‘dom praat’ met zijn spelers, stafleden en andere clubmensen. Fanatiek moet het zeker zijn, maar niet té serieus. Fedde was iemand waarmee hij wat ‘dom praat’ betreft op één lijn zat. “In de coronaperiode, toen niks kon en mocht, zaten Fedde en ik na de trainingen vele uren met een biertje in de kleedkamer de gang van zaken te bespreken. Prachtig!”

 

Apuls
Jumbo Burgum
Expert Meijer
Tiltrans
Sonac
C. van den Adel