Vrijwilliger van de maand: Age Tolsma

Binnen FC Burgum zijn vele enthousiaste vrijwilligers actief, die elk op zijn of haar manier een steentje bijdraagt aan het mooier maken van onze club. Al deze vrijwilligers worden enorm gewaardeerd. Om deze waardering te laten blijken, eren wij vrijwilligers met de trofee voor ´Vrijwilliger van de maand´. In april 2023 gaat de felbegeerde gouden duim-trofee naar Age Tolsma.

Een zilveren jubileum
Age (69) is als zeer betrokken vrijwilliger niet weg te denken bij onze voetbalclub, iemand die onderdeel is van het fundament waarop het FC Burgum van vandaag is gebouwd. Al 25 jaar (vanaf 1998!) is hij aaneengesloten actief op ons Koningsland, een prachtig moment dus om met dit zilveren jubileum in het zonnetje te worden gezet en meer te weten te komen over deze clubman.  

“Als het voetbal één keer in je zit, blijft het voor altijd bij je”
Als Age thuis verrast wordt met deze uitverkiezing, duurt het niet lang voordat hij op de spreekwoordelijke praatstoel zit en in detail veel van zijn belevenissen binnen de voetbalwereld de revue laat passeren. Hier is een echte liefhebber aan het woord, door Age mooi verwoord: “Als het voetbal één keer in je zit, blijft het voor altijd bij je. Het is voor mij, zoals Johan Cruyff zo mooi zei, de belangrijkste bijzaak in het leven”.

Geboren en getogen in Bolsward, vindt Age als 9-jarige jongen via schoolkameraadjes zijn voetbalpassie op de velden van RES, dat staat voor ‘Rjucht En Sljucht’ en in 2013 is aangesloten bij fusieclub SC Bolsward. Als rechter middenvelder en rechtsback speelt Age uiteindelijk in het 1e elftal van RES, en later evenzo bij MKV Leeuwarden (Met Kracht Vooruit) en SC Boarnbergum. Op zijn 34e stopt hij met het spelen van wedstrijden, omdat hij te fanatiek is om met hetzelfde plezier in lagere teams te  kunnen voetballen.

Van vaderfiguur als leider tot visitekaartje van onze club als gastheer
Wanneer zoon Jasper in 1998 bij vv Bergum begint te voetballen, wordt Age als vader bijna vanzelfsprekend leider. Er volgen 15 jaar als leider, bij de teams van zoons Jasper en Wisse. Eerst bij vv Bergum en later bij BBC. Age is als leider bijzonder geliefd bij zijn spelers, door zijn fanatisme en vooral ook door zijn prettige betrokkenheid bij de spelers. Zo staat hij bijvoorbeeld klaar voor een door FC Groningen gescoute jeugdspeler als deze geen vervoer heeft om naar Groningen te komen.
Als gastheer is Age bijna al die 25 jaar en tot op de dag van vandaag het vertrouwde visitekaartje van de Burgumer voetbalclubs, door bezoekende leiders en scheidsrechters een warm welkom te geven. Daarnaast is hij op dit moment actief als sportparkbeheerder, evenals zijn vrouw Margriet. In deze rol zorgen ze er met de voetbalteams voor dat ons sportpark na de trainingen netjes wordt achter gelaten.
In het verleden was Age daarnaast 7 jaar bestuurslid van de jeugdcommissie, organiseerde hij jarenlang in de winterperiode een zaalcompetitie in de Wetterstins voor jeugdteams van de omliggende dorpen en organiseerde hij 10 jaar lang het zaalmixtoernooi voor de Burgumer jeugd in de oude Westermar. Ook kijkt Age met veel voldoening terug op de organisatie van de Frans Hoek keepersdag (2012) en de slotdagen die in 2015 en 2016 werden georganiseerd om de clubs richting de naderende fusie dichter bij elkaar te brengen.

Ook in zijn werkzame leven stond Age graag in dienst van zijn medemens, als maatschappelijk werker bij de maatschappelijke dienstverlening in Drachten (10 jaar) en bij Reclassering Nederland in Leeuwarden (30 jaar). Hierbij had hij te maken met verdachten, daders, politie, justitie en advocatuur. “Een baan die nooit verveelde en waarbij het steeds de moeite waard was om mensen te helpen om hun leven op de rails te krijgen, zonder crimineel gedrag”.  

Een gouden herinnering van 24 karaat
Als er wordt gevraagd naar één of meerdere hoogtepunten in de 25 jaar bij het Burgumer voetbal, is er weinig twijfel. In 2001 werden zoons Jasper (met E1) en Wisse (met E5) beide op dezelfde stralende zomerdag kampioen. Een gouden herinnering van 24 karaat, die vereeuwigd is met een prachtige foto van de broers.

Met elkaar de vereniging dragen en ergens bij horen
Age is altijd als vrijwilliger actief geweest: “Een vereniging moet je met elkaar dragen, alleen dan is deze levensvatbaar. Ik lever met mijn bijdrage graag een steentje bij aan de club. Bovendien is het prettig om ergens bij te horen”. Dit laatste sociale aspect kwam in het bijzonder naar voren rond het overlijden van zoon Wisse, waarbij het gezin veel steun ervaarde vanuit de voetbalclub. 

We willen Age nogmaals bedanken voor zijn onbetaalbare bijdrage als vrijwilliger en feliciteren met zijn zilveren jubileum! “Zo lang ik kan, ga ik door”, geeft Age aan. Op naar vele mooie nieuwe voetbalmomenten dus!  

Tiltrans
C. van den Adel
Jumbo Burgum
Sonac
Expert Meijer
Apuls