Vrijwilliger van de maand: Anita Vries

Binnen FC Burgum zijn vele enthousiaste vrijwilligers actief, die elk hun steentje bijdragen aan het mooier maken van onze club. Al deze vrijwilligers worden enorm gewaardeerd. Om deze waardering te laten blijken, eren wij vrijwilligers met de trofee voor ´Vrijwilliger van de maand´. Tijdens de ledenvergadering ging de ‘gouden duim’-trofee naar Anita Vries. 

Anita is al 10 jaar onafgebroken zeer actief bij het Burgumer voetbal en als meisje stond ze eerder al als vrijwilliger achter de bar. Hoog tijd om haar middels een interview nog beter te leren kennen. 

Verkering als startpunt voor clubliefde
Als Hurdegarypster belandde Anita op 16-jarige leeftijd achter de bar in de BCV-kantine, door een jeugdliefde die in BCV A1 speelde. De romance hield geen stand, maar de clubliefde was blijvend. Want Anita bleef actief achter de bar: “Er waren prachtige feestjes, waar ik mooie herinneringen aan heb. Het leuke is dat ik in die tijd veel clubmensen heb leren kennen die nu nog steeds betrokken zijn bij FC Burgum.”

Wedstrijden met spanning meebeleven langs de lijn
Met haar moeder en tante kwam Anita als meisje voor het eerst op de voetbalvelden om te kijken bij haar broertje Marco, die in de jeugd van v.v. Hardegarijp voetbalde. Toen al beleefde ze de wedstrijden intens mee, sommige voetbalmomenten en bijhorende emoties van toen herinnert ze zich nu nog. 

Inmiddels is Anita al jaren een vertrouwd gezicht op de Burgumer voetbalvelden, als onderdeel van een gezin (met 4 jongens) dat voetbal ademt. Ze geniet ervan om op zaterdag met de andere ouders hun jongens aan te moedigen. “De kampioenschappen, het promoveren van de JO19-1 naar de 3e divisie en het winnen van de KNVB-beker door de JO15-1 zijn prachtige hoogtepunten.”   

Van voetbalplaatjesactie naar handdoeken brengen bij nieuwe leden
Net als haar man Johan vindt Anita het vanzelfsprekend om als ouder van voetballende kinderen als vrijwilliger de club draaiende te houden. Anita ziet dingen die beter kunnen en pakt deze op waar ze kan, naast haar werk en gezin. 

Via haar toenmalig werkgever Wurkz startte ze met het ondersteunen van de financiële administratie bij v.v. Bergum, waar ze samenwerkte met Gooitzen Koopmans en Piet Dijkman. “Een leuke tijd!”, aldus de vrijwilliger in hart en nieren.

In het jaar voor de fusie organiseerde Anita samen met Baukje van der Wal met succes een voetbalplaatjesactie waarbij alle spelers van BBC als plaatje gespaard konden worden. Tijdens deze actie merkten de dames dat het proces dat zich afspeelt na de aanmelding van een nieuw lid niet lekker liep. Op een geweldige manier brachten zij hier verandering in. Nieuwe leden werden thuis verwelkomd met een presentje (handdoek in de clubkleuren) en begeleid bij hun eerste stappen op ons voetbalcomplex. Kortom geweldig! Voor Anita zelf leverde het vele leuke contacten op. “Het was erg leuk om te doen. En jaren later groet ik op het voetbalcomplex nog steeds wel eens mensen die ik in die tijd als ouders van een nieuw lid heb verwelkomd.” We kunnen als club alleen maar hopen dat andere vrijwilligers dit nog eens een vervolg gaan geven.   

“De voetbalclub is een groot deel van mijn sociale leven”
Bij de start van FC Burgum nam Anita de ledenadministratie over van Henk Hoekstra (BCV) en Johan Struijss (Bergum). Een nieuwe ledenadministratie op te starten, door twee clubs samen te voegen, was best wel een klus. “Het wiel moest opnieuw worden uitgevonden, maar volgens mij is het aardig gelukt.” Na 5 jaar draagt ze de ledenadministratie na dit seizoen met een gerust gevoel over aan haar opvolgers Harma ten Pas en Petronella Hofman. Anita was van plan om een korte ‘sabbatical’ te houden, maar heeft zich inmiddels alweer aangemeld voor het kantineteam.    

Wat het vrijwilligerswerk bij onze voetbalclub zo leuk maakt? “De voetbalclub is een groot deel van mijn sociale leven, ik heb er veel leuke contacten opgedaan. En het doen van vrijwilligerswerk zit in me. Ik vind het leuk om dingen te organiseren en om te kijken hoe we het met z’n allen nog beter kunnen maken.”

Of Anita nog een voetbaldroom heeft? “Het zou wel heel bijzonder zijn als onze jongens ooit eens samen in één team zouden voetballen.” 

Sonac
Tiltrans
Apuls
Jumbo Burgum
Expert Meijer
C. van den Adel