Hoe is het met onze G-voetballers?

Dat gaan we op deze koude en mistige woensdagochtend 9 december uitzoeken! Ook zij worden getroffen door de coronamaatregelen en kunnen tijdelijk niet voetballen. Jammer, want het G-voetbal bij FC Burgum is begin september net van start gegaan. “Daarvoor wil ik Baukje Vos bedanken. Zij heeft het allemaal geregeld en daar ben ik heel blij mee”, vertelt de 50-jarige deelnemer Gerrit. Hopelijk kunnen de mannen en vrouwen snel weer los. Deelnemer Renzo is positief gestemd: “Het komt wel weer. Straks allemaal een prik en dan mag het weer.” Een ding wordt deze ochtend duidelijk: ze missen het voetbal allemaal. Nou ja, allemaal…

Extra deur open
Enthousiaste initiatiefnemers vanuit Talant en FC Burgum maakten het G-voetbal mogelijk. Begeleidster Truus Oosterhof van Talant vertelt dat niet alleen de G-voetballers enthousiast zijn. “Ook de familieleden zijn erg te spreken over het initiatief van FC Burgum. De mogelijkheden voor deze doelgroep zijn niet onbegrensd, en dus is het erg fijn dat er weer een extra deur voor ze is geopend. De reis met elkaar in de taxi heen en terug naar het voetbalveld is al een hele beleving.”

Als club zijn we ook erg blij met onze nieuwe groep voetballers! Graag stellen we ze aan je voor!

In trainingspak FC Burgum
De 36-jarige Ineke Wiersma, linkspootje, zit al klaar in haar trainingspak van FC Burgum. Ze is druk bezig met een breiwerkje. Op de vraag wat ze maakt: “Een babydeken voor de winkel Pand 30 aan de Lageweg.” En dat doet Ineke met regelmaat: op bestelling spullen maken voor de winkel. Ze is niet vanaf het begin aan het voetballen: eerst even de kat uit de boom kijken. Maar na de enthousiaste verhalen sloot ze zich snel aan bij de groep. Inmiddels is ze erg enthousiast en fanatiek. “Ik had wel spierpijn na de eerste training”, vertelt ze. Naast zelf voetballen, kijkt ze er ook graag naar op televisie: “Ajax is mijn favoriete club.”

Aanwijzingen geven
Dat doet Esther Blaauw (51), ook een linkspootje, graag. Ze voetbalt voor het eerst en roept regelmatig tijdens de trainingen: “Kom op, goed zo en goede bal”. Ze vertelt dat ze de spelletjes bij de warming-up erg leuk vindt. En na de training helpt ze graag een handje mee: “Ik haal de ballen en oranje doppen op en breng ze naar de trainer toe”. Als we klaar zijn met ons gesprekje, laat ze vol trots haar haakwerkje zien: Rex de Hond van de televisieserie Commissaris Rex. Daar is ze dol op, net zoals op de spannende films van Steven Seagal.

Met z’n allen
Dat vindt Wendy Vos (44) zo leuk aan voetbal:  “Lekker buiten, in actie, samen, minsken sjen.” Wat ze de leukste oefeningen vindt? “De spelletjes en met de bal om de pionnen heen”. Daarom vindt ze het ook zo jammer dat dat nu even niet kan. Ook haar mooie trainingspak hoeft even niet aan. Maar gelukkig kan Wendy wel aan de slag met haar andere hobby’s zoals borduren, knutselen en computeren. Ook is ze graag diskjockey! Ajax is haar favoriete club maar die heeft de avond ervoor van Atalanta verloren. “Waardeloos”, zegt Wendy. Nog even en dan moet het Nederlands elftal weer: “Ik hoop dat die wel gaan winnen.”

Samen sporten
De 64-jarige Annelies de Vries vertelt dat ze het samen balletje trappen heel leuk vindt. “Ik fyn it sa moai om te dwaan. Ik mis het vooral om samen te sporten.” Gelukkig kan ze nog wel fitnessen en heeft ze ook paardrijles, maar dat laatste kan nu ook even niet. Annelies blijkt ook druk aan het breien te zijn. Vol enthousiasme poseert ze met haar breiwerkje voor de camera: een konijntje, ook een bestelling van de winkel Pand 30.

Knappe trainers
Wat Hillie van der Veen (62) zo leuk aan voetbal vindt? “Achter de knappe trainers aanlopen”. Voordat we Hillie kunnen spreken, laat ze even op zich wachten. Ze kleedt zich namelijk speciaal om in haar trainingspak van FC Burgum. Zelfs haar naam staat erop. Ze vertelt dat ze tijdens de training bij de partijtjes regelmatig in de spits staat, met haar rollator: “De trainer schopt dan de bal naar mij en ik schop de bal in de goal”. Samen met haar tantezegger Henry is ze fan van SC Heerenveen. Hillie breit en borduurt ook voor de winkel Pand 30, ze is nu bezig met een kussen.

Alle vertrouwen
Nadat er vijf dames aan het woord zijn geweest, vraag je je toch af waar de mannen zijn. Bij de muziekschool treffen we, wederom een linkspoot, Renzo van der Kooi (47). Hij is daar druk bezig met zijn schoonmaakklusjes. Hij vertelt dat hij het heel jammer vindt dat hij niet naar creaclub kan en niet kan voetballen. Maar hij heeft er alle vertrouwen in dat het weer goedkomt en dan heeft hij weer veel zin in trainen: “Het leukste op training vind ik de spelletjes en het scoren van een goal”.

Vrouwen zijn beter
De volgende man in de gelederen van het G-team is de 57-jarige Harrie Hamstra. Hij werkt via Caparis bij Glinstrastate. “Opruimen, spullen klaarzetten en op de zaak passen als de baas even weg is”, zijn een paar van de dingen die Harrie daar doet. Voetbal missen valt bij hem wel een beetje mee. “Officieel hou ik niet van voetbal’, vertelt Harrie. Maar ja, Baukje Vos stimuleerde hem flink. Voorlopig denkt hij nog niet aan stoppen: “Ik heb niet voor niks nieuwe voetbalschoenen gekocht.” Harrie blijkt ook meer met vrouwenvoetbal te hebben: “Die bin gewoan better.”

Veel voetbalpraat
De laatste stop: de Carwash op de Easterhei. Toevallig rijdt sponsor Expert net het terrein op om de bus te laten wassen. G-voetballers Jacob Visser en Gerrit Hoekstra pakken het schoonspuiten van de bus serieus op.

Beide mannen zijn vanaf het eerste uur fanatieke deelnemers aan het G-voetbal. “We praten hier veel over voetbal”, vertellen ze. “Ik bin een bytsje twabenig”, vertelt Gerrit, die vroeger als klein jongetje in Suwâld voetbalde. “Ik vind alle oefeningen op training leuk en heb ongeveer al 4 doelpunten gescoord.” Gerrit is assistent-leider bij FC Burgum 1 en voor velen dus geen onbekende. “Ik ben altijd bezig. Ik zwem ook nog en op vrijdag werk ik in het tuincentrum.” Gerrit is niet fan van 1 club maar van maar liefst 4: Heerenveen, Ajax, AZ en Cambuur.

Voor Jacob is er maar 1 team favoriet en dat is Ajax. In voetbal kijken op tv is hij kritisch: “Ik kies wel de mooie wedstrijden uit.” Jacob, die ook al eerder heeft gevoetbald, geeft aan dat scoren toch wel het leukst is. “Als we op de training een partijtje doen, merk ik dat iedereen graag wil scoren, ik ook.” Daarom vindt Jacob de oefeningen waarbij je moet afronden op de goal ook het leukst. Een echte opstelling binnen het team is er nog niet maar “we waren ook nog maar net begonnen”.

Aanstormend talent
Dat is er ook. In ieder geval in de persoon van Janneke Tinga. Als het mag, gaat zij ook meedoen. En ze blijkt superfanatiek te zijn. Dat belooft dus nog wat!

Onze andere toppers
Naast de toppers die we op deze ochtend hebben gesproken, hebben we deze G-voetballers ook in ons midden: Anisja Weistra, Chris Bergsma en Annemarie Talsma. Wij voelen hen de volgende keer aan de tand!

Een warm gevoel is wat overblijft op deze koude en mistige woensdagochtend. Hopen dat ze snel weer lekker met elkaar kunnen voetballen!

Expert Meijer
Sonac
Jumbo Burgum
Tiltrans
Apuls
C. van den Adel