Vrijwilliger van de maand november: Luc Holwerda

Binnen FC Burgum zijn vele enthousiaste vrijwilligers actief, die elk op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan het mooier maken van onze club.

Al deze vrijwilligers worden enorm gewaardeerd. Om deze waardering te laten blijken, eren wij vrijwilligers met de oorkonde ´Vrijwilliger van de maand´. Deze maand gaat deze felbegeerde oorkonde naar Luc Holwerda.

Luc is inmiddels niet meer weg te denken uit het trainersgilde van FC Burgum. Naast dat hij vol overgave training geeft aan zijn eigen teams, heeft hij meermaals andere teams uit de brand geholpen wanneer de situatie daar om vroeg, tot vreugde van onze jeugdspelers en HJO’s. Genoeg reden om Luc in de schijnwerpers te zetten en hem (nog) wat beter te leren kennen.

Actief op vele fronten
Op de koude en mistige zaterdag waarop hij de oorkonde ontvangt, is Luc ’s ochtends actief als scheidsrechter en trainer bij de oefenwedstrijd tussen het MO13-1 van zijn dochter Sigrid en JO13-2. Een boeiende wedstrijd die tot ieders tevredenheid eindigt in een spectaculaire 4-4. Voldaan gaat Luc direct door naar de presentatie van de tweede variant speciaalbier van ‘It Lulke Wiif’, dat gecreëerd is door Luc en zijn vriendenploeg.

Een willekeurig inkijkje in het leven van iemand die rustig oogt, maar zeer levenslustig en actief is op vele fronten. Naast zijn trainingsactiviteiten bij MO13-1 en zijn activiteiten voor ‘It Lulke Wiif’, is hij doordeweeks actief als vestigingsleider bij Strukton, voetbalt hij zelf in FC Burgum 6 en mag hij graag een rondje fietsen of een potje golfen. Ook klust hij regelmatig in en rond het huis waar hij samen met zijn vrouw Janet (die onze club met regelmaat van mooie fotoreportages voorziet) en hun kinderen Tessa, Sigrid en Ferre woont.

Een voetbalcarrière met vele rentrees & de magie van de Alpe d’Huzes
Luc voetbalt als jongetje bij BCV en blijkt gezegd met een tweebenigheid waar menig voetballer jaloers op is. Als jeugdspelertje gaat hij samen met de familie Douwes in de bus mee naar de uitwedstrijden van BCV 1, samen met zijn vriendjes. Rond zijn 14de stopt hij vanwege knieklachten met voetbal en maakt hij een switch naar het zwemmen. De aantrekkingskracht van het voetbalspelletje blijft echter aanwezig en rond zijn twintigste maakt hij zijn rentree bij BCV 5. Zijn voetbalcarrière leidt hem vervolgens langs Ryptsjerk 2 en Suwâld 1, waar hij na een behaalde promotie stopt met voetballen.

In 2011 beleeft Luc als toeschouwer de Alpe d’Huzes en ziet hij vriend Johan Douwes zes keer de Alpe d’Huez beklimmen. Het evenement maakt zo’n diepe indruk, dat Luc zich ten doel stelt om een jaar later zelf deel te nemen aan dit unieke sportevenement. Na een jaar hard trainen is hij fitter dan ooit en weet hij 4 keer de mythische ‘Nederlandse berg’ te beklimmen.

Zijn fitheid blijft niet onopgemerkt en op aandringen van vrienden maakt hij opnieuw een voetbalrentree bij BCV, waar hij in 2017 met ‘BCV All Stars’ (BCV 4) een kampioenschap toevoegt aan zijn palmares. Hoewel hij dan opnieuw aankondigt dat zijn voetbalcarrière er definitief op zit, trapt Luc inmiddels weer een balletje mee bij FC Burgum 6. De aantrekkingskracht van het voetbalspel en het gelukzalige gevoel dat je hebt wanneer je met je team in de kantine zit na te genieten van een wedstrijd of training zijn simpelweg nog steeds te groot om de voetbalschoenen definitief aan de wilgen te hangen. Ook na de coronaperiode hopen we Luc’s tweebenigheid weer te kunnen aanschouwen.

 “Training geven geeft me een prettige spanning én ontspanning”
Wanneer ook de kinderen worden aangestoken met het voetbalvirus en lid worden van BBC, besluit Luc zich aan te melden als vrijwilliger. Hij geeft achtereenvolgens training aan JO9-4, JO8-1, JO9-1 (BBC) en JO10-1 (FC Burgum). Dit seizoen vormt hij samen met Tjeerd Joustra het trainersduo van onze MO13-1. Naast zijn trainersactiviteiten was hij binnen BBC actief als trainerscoördinator en onderdeel van de beheerscommissie van BCV.

Het geven van voetbaltraining doet Luc met veel overgave en plezier, en naast de genoemde teams springt hij de afgelopen jaren meermaals bij wanneer andere teams een trainer nodig hebben. Wat het trainerschap zo leuk maakt? “Na een intensieve werkdag kan ik er enorm naar uitkijken om ’s avonds op het voetbalveld te staan, het training geven geeft me veel ontspanning. En als ik op de wedstrijddag wakker wordt, heb ik als trainer dezelfde fijne wedstrijdspanning die ik als voetballer ook ervaar.” Luc vertelt met veel passie over zijn werkwijze, waarbij hij zijn spelers/speelsters laat meedenken over hun eigen ontwikkelingsdoelen en gezamenlijke teamwaarden. Wanneer hem gevraagd wordt naar zijn mooiste ervaringen als trainer, noemt hij de individuele ontwikkeling die zijn huidige speelsters hebben doorgemaakt en de inzichten die hij zelf heeft opgedaan bij de omgang met verschillende persoonlijkheden binnen een voetbalteam. Luc ziet zichzelf nog vele jaren training geven en is van plan een trainerscursus te gaan volgen, wanneer hij dit kan combineren met zijn andere activiteiten. 

Als club zijn we erg blij met een gepassioneerde en betrokken vrijwilliger als Luc en hopen we dat er nog vele mooie jaren bij FC Burgum zullen volgen. 

Expert Meijer
Apuls
C. van den Adel
Sonac
Jumbo Burgum
Tiltrans