Vrijwilliger van de maand januari: Bart Schröder

Binnen FC Burgum zijn vele enthousiaste vrijwilligers actief, die elk op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan het mooier maken van onze club.

Al deze vrijwilligers worden enorm gewaardeerd. Om deze waardering te laten blijken, eren wij vanaf dit seizoen elke maand een vrijwilliger met de oorkonde ´Vrijwilliger van de maand´. Deze maand gaat de felbegeerde oorkonde naar Bart Schröder.

Bart (57), is zo’n geboren vrijwilliger die al van jongs af aan graag zijn handen uit de mouwen steekt wanneer hij ergens bij betrokken is, zowel binnen de voetbalwereld als daarbuiten. Sinds zijn komst naar Burgum is hij in verschillende rollen actief geweest bij vv Bergum en sinds kort natuurlijk bij FC Burgum. Voor die tijd beleefde hij mooie tijden bij twee Leeuwarder voetbalclubs.  

Training van ‘Don Leo’
Als Leeuwarder jochie met een aangeboren liefde voor het voetbalspel, begint Bart zijn voetballoopbaan bij VV Leeuwarden. Dit is de moederclub waarvan SC Cambuur zich in 1964 afscheidde, om betaald voetbal voor de stad Leeuwarden te behouden. Aangezien er een nauwe band tussen beide clubs blijft, wil het gebeuren dat Bart als jeugdvoetballer in één team voetbalt met spelers als Jouke Faber en Foeke Booy én training krijgt van toenmalig hoofdtrainer van Cambuur: Leo Beenhakker (bijnaam ‘Don Leo’), de trainer die later furore zal maken bij clubs als Ajax en Real Madrid.

Vrijwilligerswerk als bindmiddel
Als 16-jarige roept de dienstplicht, waarna hij zijn voetbalcarrière als ‘rechtsbinnen’ vervolgt bij LVV Friesland. Als speler van het eerste en tweede elftal vindt hij het niet meer dan normaal om als trainer een steentje bij te dragen aan de club. Hij begint bij de E'tjes en zal daarna vele jeugdteams en ook senioren damesteams van training voorzien. Ook andere activiteiten binnen de club doet hij met veel plezier. Bart ziet het als vanzelfsprekend dat hij als spelend lid ook altijd als vrijwilliger actief was. ,,Zeker als speler van een eerste elftal was het erg mooi om training te geven aan de jeugdteams. Het zorgt voor binding binnen de voetbalclub, jeugdspelers kijken op tegen een speler van ‘het eerste' en stonden je dan later weer aan te moedigen bij een wedstrijd.”

Van Leeuwarden naar ‘Team Lummy’ in Burgum
Ongeveer 8 jaar geleden zorgt de liefde voor Baukje Vos ervoor dat Bart in Burgum terecht komt. Via Baukje, van jongs af aan zeer actief bij vv Bergum, kan het natuurlijk niet lang duren voordat Bart in het zwart-witte shirt voetbalt bij Bergum 4. Ook zijn vrijwilligersactiviteiten zet hij in Burgum voort, als trainer van onder andere Dames 2 en Dames 3. Wanneer er bij het team van dochter Demi geen grensrechter is, neemt hij hier de vlag ter hand. ,,De spelers moeten zich kunnen richten op hun voetbalwedstrijd en niet als grensrechter actief hoeven zijn.”

Ongeveer 5 jaar geleden wordt Bart lid van het kantineteam van vv Bergum, waar hij veel plezier beleeft in een hecht team: Team Lummy. ,,Ook als het niet nodig was, stonden we er vaak met het hele team. Gewoon omdat we het gezellig met elkaar hadden.” Tegenwoordig staat Bart, met een uitgebreid ‘team Lummy’, met veel plezier achter de bar van FC Burgum. 

Vrijwilligerswerk als normaalste zaak van de wereld
Bart is positief verrast als hij de oorkonde krijgt uitgereikt. Hoewel hij al tientallen jaren als vrijwilliger actief is, ervaart hij (bescheiden als hij is) dit zelf niet als iets heel bijzonders. Wat hem drijft om dit eigenlijk al zijn hele leven te doen? ,,Het is iets wat zo groeit, op jonge leeftijd gaf het mij al een kick om fanatiek mee te doen aan een clubactie. En ook nu nog geeft het me veel voldoening en energie, en zorgt het voor binding met mensen. Zolang ik het leuk vind, ga ik er zeker mee door.”  

Als club zijn we erg blij met een trouwe vrijwilliger als Bart en hopen we dat er nog vele mooie jaren bij FC Burgum zullen volgen. 

C. van den Adel
Tiltrans
Jumbo Burgum
Apuls
Expert Meijer