Leer de Freonen fan FC Burgum kennen!

Een groep van 161 mannen en vrouwen die onze club FC Burgum financieel een extra warm hart toedragen. Natuurlijk is dit te kort door de bocht omschreven voor een groep die al lange tijd bestaat. We zien ze wel voorbijkomen in berichtjes op onze website, maar wie zijn ze en wat doen ze? Dus: tijd voor een inkijkje.

Eerst Club van 100 en BCV50
De geschiedenis van de Freonen fan FC Burgum gaat terug naar de beginjaren negentig. Sietse van der Meer: "In die tijd bouwden VV Bergum en BCV beide hun eigen clubgebouw." VV Bergum richtte de Club van 100 op en BCV het FAK, dat later is overgegaan in BCV50. Sietse vertelt verder: "Beide commissies zetten zich financieel extra in voor de eigen club. Je kunt hierbij denken aan grote bijdragen voor de bouw en het onderhoud van de clubgebouwen." Verder droegen ze onder andere bij aan de aanschaf van een tractor, een geluidsinstallatie, de upgrading van de kantine, de renovatie van de hoofdvelden en de gezellige avonden met gastsprekers (onder andere Foppe de Haan, Gert-Jan Verbeek en Henk de Jong).

Nu de Freonen fan FC Burgum
In het fusiejaar 2019 verenigden de Club van 100 en BCV50 zich in de Freonen fan FC Burgum met maar liefst 161 leden. "Elk lid legt per jaar minimaal 50 euro in om de club financieel extra te steunen. Waar dat geld naartoe gaat? In de afgelopen maanden zijn er bijvoorbeeld 11 informatieschermen opgehangen in de Nije Westermar. Wij hebben de aanschaf van die schermen gefinancierd", vertelt Freonenvoorzitter Harry Kingma.

Wat hebben de Freonen verder op de planning staan?
Daar weet algemeen bestuurslid Hylke de Boer het nodige over te vertellen. "Het hoofdbestuur van FC Burgum heeft verschillende plannen op tafel liggen en zij vragen ons om dit (mede) te financieren. Zo is er het idee om een Wall of Fame te realiseren. Verder willen we een financiële bijdrage leveren aan de realisatie van de Lytse Westermar (accommodatie voor de maandagochtend- en vrijdagochtendploeg, oftewel de MOP en de VOP). Ook willen we bijdragen aan een aandenken voor ereleden in de nieuwe accommodatie."
Wieny Toren vult aan: "Verder mogen onze Freonenleden uiteraard zelf ook altijd ideeën aanbrengen voor het te besteden lidmaatschapsgeld."

Lid worden van de Freonen fan FC Burgum?
Dat kan! Meld je dan online aan of stuur een mail naar freonenfan@fcburgum.nl. Voor meer informatie kun je ook altijd terecht bij één van de bestuursleden. De inleg is dus minimaal 50 euro per jaar en je mag gratis naar de thuiswedstrijden van FC Burgum 1. "De Freonen vergaderen één keer per jaar in verband met de financiële controle", geeft penningmeester Herman Hoekstra aan. Piet Dijkman voegt toe: "Verder is het vooral informeel overleggen over de stappen en acties die we willen nemen."

Eigen bestuur
De Freonen fan FC Burgum vallen niet rechtstreeks onder de club FC Burgum en daarom heeft de groep een eigen bestuur. Voorzitter is Harry Kingma, penningmeester is Herman Hoekstra. Algemene bestuursleden zijn Piet Dijkman, Sietse van der Meer, Wieny Toren en Hylke de Boer.

Van links naar rechts: Sietse van der Meer, Herman Hoekstra, Wieny Toren, Harry Kingma, Hylke de Boer en Piet Dijkman

 

Een impressie van de informatieschermen in de Nije Westermar


Zie ook het eerdere bericht over de nieuwe schermen in het sportcafé: https://www.fcburgum.nl/nieuws/2021/3/nije-westermar-is-elftal-aan-informatieschermen-rijker 

 

Expert Meijer
Sonac
Tiltrans
C. van den Adel
Apuls
Jumbo Burgum