FCB wint nipt maar verdiend van MKV

Burgum- Voor de goede orde, dit verslag gaat over de wedstrijd tussen de damesteams van FC Burgum en MKV uit Leeuwarden. Een duel met als affiche ‘oefenwedstrijd’, maar qua inzet en strijdlust was dat niet te zien. Met andere woorden, beide ploegen gingen er vol tegenaan en aan niets was in feite te merken dat het hier een wedstrijd betrof waarbij niets op het spel stond, waar dus ook geen punten te verdienen waren. Hooguit in de orde van punten voor het kijkspel, voor de attractiviteit. En dat ging in de richting van ‘douze points’, u weet wel. FC Burgum won uiteindelijk na een wedstrijd die eigenlijk tot en met de laatste minuut spannend was en bleef. Onverdiend was die nipte zege van de thuisclub zeker niet, maar een gelijkspel was misschien de uitkomst geweest, ware voetbal een jurysport geweest. Met andere woorden: beide ploegen ontliepen elkaar maar bitter weinig en dus was aan het einde het een kwestie van ‘wie de meesten kooltjes maakt die wint de pot’, Louis Davids zong het de vorige eeuw al in zijn evergreen ‘De Voetbalmatch’.

Eerste helft
Ik ben deze ochtend al gaan kijken naar de streekderby tussen de O-11 ploegen van Suawoude en FC Burgum in Suwâld. En dat duel smaakte naar meer, met andere woorden, die ontmoeting diende als een amuse voor de wedstrijd tussen FC Burgum V-1 en MKV V-1, op deze nog altijd qua omstandigheden fraaie zaterdagmiddag. Het is, schat ik in, een van de allerlaatste duels van het seizoen 2020-’21 en wat ik me van MKV herinner, het is even geleden dat ik dat vrouwenteam aan het werk heb gezien, is dat het een goed voetballende ploeg was die over meer dan voldoende fighting spirit beschikte om het elke opponent lastig te maken. ‘En dat soe bliken dwaan’. Het is zoals gezegd prima voetbalweer als ik naar Burgum rijd, ik ben nog steeds niet gewend aan de nieuwe entree van het complex, ik heb nog altijd de neiging om een afslag eerder te nemen. Op het parkeerterrein is plaats genoeg, er worden niet al te veel wedstrijden gespeeld deze middag. Ik word vanaf het fraaie terras toegewuifd door wie anders dan Jan van Arkel. Maar dan fluit de scheidsrechter van dienst dit duel op, hij zal het prima doen, hij is op de cruciale momenten met de juiste mate oostindisch doof, maar de echte overtredingen ziet hij wel. Dat zijn er trouwens niet echt veel, de dames laten elkaar genoeg speelruimte om er een leuk schouwspel van te maken. MKV opent het bal, de gasten nemen het initiatief in handen, maar echt veel kansen levert dat niet op. En na een klein kwartiertje heeft FC Burgum zich hersteld van het wat aarzelende begin. Dan komen er kansen uit vaak soepel ogende aanvallen waar de MKV defensie de klamme handen vol aan heeft. En dan ontwikkelt zich een wedstrijd tussen twee ploegen die ‘elkoar wol wurdich binne’.  Het zijn de gasten die de score openen en die openingstreffer komt voort uit een uitstekend uitgespeelde aanvalsactie over meerdere schijven. De voorzet is op maat en het beslissende tikje even eenvoudig als fraai: 0-1. De thuisclub moet aan de bak en dat gebeurt ook, maar als de scheidsrechter voor de rust fluit staat die 0-1 nog altijd op het scorebord. FC Burgum heeft intussen al een aantal kansen gecreëerd, maar de defensie van de gasten zit behoorlijk in elkaar en bovendien is de keeper er een van het type ‘net fan dat benaude’, met andere woorden, ze maakt harde schoten onschadelijk en schroomt ook niet om ballen van de schoenen van de Burgumer aanvalsters te plukken. Aan de andere kant heeft MKV in de nummer 9 een spits ‘mei in fin mear as in bears’ en met haar heeft de Burgumer verdediging de nodige moeite. Het is zo’n speelster die je geen centimeter ruimte moet geven. Wat FC Burgum mist is wat onze oosterburen zo mooi en treffend ‘Torinstinkt’ noemen, onze vertaling ‘neusje voor de goal’ klinkt toch wat softer.  Hoe dan ook, het blijft in deze aantrekkelijke eerste helft bij die 0-1.

Tweede helft
Ik heb de eerste helft bekeken vanaf een stekje tussen de beide dug outs, dus ter hoogte van de middellijn. Voor de tweede helft zoek ik een plek achter de goal van FC Burgum, ik wil ook de Burgumer verdediging aan het werk zien en bovendien ben ik benieuwd of die al genoemde nr. 9 van MKV nog wat kan uitrichten tegen de Burgumer vrouwen. Ik acht haar daartoe zonder meer in staat en wat dan betreft krijg ik gelijk. De wedstrijd blijft gelijk opgaan, al heeft de thuisclub toch wat meer balbezit. Dat levert de nodige kansen op, maar het duurt even voor de in de lucht hangende gelijkmaker een feit wordt. Het is Hannah Korvemaker die een schitterende assist van Nathalie Boersma op waarde schat en de bal met een simpel tikje achter de kansloze MKV-keeper werkt: 1-1. Op dat moment een verdiende stand, de vraag is nu natuurlijk wie van beide ploegen in staat zal zijn de wedstrijd in het eigen voordeel te beslissen. Als kijkspel blijft het duel boeien, vooral omdat beide ploegen vol op de aanval blijven spelen. Hoezo, maar een oefenwedstrijd? Maar het is ondertussen wel duidelijk dat de thuisclub geen genoegen neemt met die remise die nu op het scorebord staat, ook al zou die 1-1 wel degelijk recht doen aan de krachtsverhoudingen binnen de lijnen. FC Burgum, met andere woorden, gaan op jacht naar ‘de winnende’. En die komt er ook, als Nathalie Boersma er in de 66ste minuut knap 2-1 van maakt. Dat is uiteraard het sein voor MKV om een tandje bij te zetten, ze zijn immers niet gekomen om te verliezen. En dat betekent dat de slotfase extra spannend en dus attractief wordt. Het betekent tevens dat de defensie van de FC handen vol werk krijgt en dat keeper Marit Kerstholt bij tijden ‘Kopf und Kragen’ moet riskeren om de MKV aanvalsters van scoren af te houden. Uiteindelijk lukt dat en als de scheids voor het laatst fluit staat die nipte, maar zeker niet onverdiende zege vast.

Conclusie
Een wedstrijd die in feite alle kanten op kon, misschien was het wel zo dat niet zozeer de betere als wel de meest gelukkige van de beide opponenten er met de overwinning vandoor ging. Zoals gezegd in de aanhef: een jury had waarschijnlijk geopteerd voor remise, of, zoals bij het boksen: ‘onbeslist’. Voor het publiek was het een leuke wedstrijd om naar te kijken, prima geleid door de scheidsrechter van dienst. Ik kijk nu al uit naar de komende competitie die eind augustus of begin september van start zal gaat. Als er tenminste geen gekke dingen gebeuren…

Tekst en foto’s: Binne Kramer  

Klik hier om alle foto's te bekijken....

Sonac
C. van den Adel
Tiltrans
Jumbo Burgum
Expert Meijer
Apuls