FC Burgum JO10-1 wint AVK Paastoernooi in Balk

Maandag 18 april. De jongens van de JO10 zijn nog maar nauwelijks bekomen van het paaseieren zoeken (stiekem natuurlijk, want deze jongens zijn zo’n beetje 10 jaar dus die zoeken echt geen paaseieren meer) of ze moeten alweer aan de bak op het AVK Paastoernooi in Balk. De toernooiorganisatie van VV Balk is zo aardig geweest om naast teams uit de eigen regio (vnl. De Friese Meren) ook FC Burgum uit te nodigen op deze prachtige Tweede Paasdag. De deelnemende clubs, naast VV Balk en FC Burgum, op dit perfect georganiseerde evenement zijn RVLC, Sneek Wit Zwart, CVVO en NOK.

De formatie uit Tytsjerksteradiel moet als eerste aantreden tegen RVLC uit St. Nicolaasga en dat is gelijk een pittige tegenstander uit de hoofdklasse. Zoals in ieder toernooi waarin de belangen groot zijn, verloopt de openingswedstrijd moeizaam. Niemand wil deze wedstrijd verliezen. Dit moet de opmaat zijn naar toernooiwinst en de gouden beker, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Beide teams moeten nog in het toernooi groeien. Burgum komt zelfs nog even op achterstand (0-1) maar weet uiteindelijk een verdiend gelijkspel uit de strijd te slepen. Daarna begint de blauwe machine uit Burgum te lopen.

In de tweede wedstrijd wordt er dik verdiend gewonnen van Sneek Wit Zwart met 3-0, en het is dat de Snekers een uitstekende boomlange keeper hebben opgesteld want anders had de score veel hoger uitgepakt.

Vervolgens is het de beurt aan CVVO uit Lemmer. Het mag dan wel ‘moai waar’ zijn op de Lemmer, maar deze wedstrijd moet toch voelen als een ijskoude regenbui in april. De Burgummers walsen in de 18 minuten durende wedstrijd over de tegenstander heen en het staat binnen no time 5-0.

Dan is het de beurt aan NOK uit Oudemirdum. Dit is een bijzonder treffen. Het is een wedstrijd die de Oudemirdummers domineren en naar hun hand lijken te zetten, maar niets is minder waar. FC Burgum komt op miraculeuze wijze op een 2-0 voorsprong. De wedstrijd lijkt nog even spannend te worden als NOK via een dubieuze penalty iets terugdoet maar schijn bedriegt. De pot eindigt in een ietwat geflatteerde 4-1.

1 gelijk en 3 gewonnen; dan weet iedere toernooivoetballer wel ongeveer hoe de vlag erbij hangt. De beker lonkt! Nog één wedstrijd winnen en dan afwachten wat de concurrentie gedaan heeft. Een loodzware wedstrijd tegen de thuisclub uit Balk zal volgen. Burgum komt soeverein op een 2-0 voorsprong. Er lijkt geen vuiltje aan de blauwe lucht, maar plotsklaps staat de 2-2 op het bord. En dan beginnen de zenuwen langzaam maar zeker in de koppies te komen, en ook de beentjes beginnen het te voelen. Althans, vooral bij de leiders en ouders aan de kant dan hoor, want de jongens op het veld weten zoals gewoonlijk wel hoe ze dat varkentje moeten wassen. Je hoeft maar een doelpuntje meer te maken dan je tegenstander en dat zal dan ook linksom of rechtsom of gewoon door het midden moeten gebeuren. FC Burgum wint deze fantastische thriller met 3-2 en dan gaat het rekenen beginnen.

De boys van concurrent RVLC geven doodleuk aan dat ze ook alles dik gewonnen hebben. En dan begint de twijfel toe te slaan: “Zijn we gezegend of kiezen we straks het paashazenpad?” Er zit maar één ding op. Afwachten en de top 3 heeft sowieso een beker! De teams CVVO, Sneek, Balk en NOK worden achtereenvolgens naar boven geroepen. Ondertussen is het peentjes zweten in de brandende zon bij onze mannen. Maar wat blijkt nou? RVLC heeft helemaal niet alle wedstrijden gewonnen en eindigt op de tweede plaats. De ontlading is gigantisch bij de boys van FC Burgum! Een waar feestfestijn brandt los. En het mooie is, de boys van FC Burgum JO12-1, die ook meedoen aan het toernooi, hebben (zoals we wel gewend zijn van deze klasbakken) net als JO10-1 ook de hoofdprijs te pakken. Wat een fantastische prestatie van deze twee topjeugdteams. Over wat er volgde kunnen we geen uitspraken doen, maar laten we het erop houden dat het nog lang onrustig bleef in de regio Balk en op de terugweg bij de Mac Donalds.

Betrokkene FC Burgum

Expert Meijer
Tiltrans
Sonac
Jumbo Burgum
C. van den Adel
Apuls