SC Heerenveen Regiotoernooi in Burgum

[Onderin het verslag van het regiotoernooi van FC Burgum 8-1 alias 9-3]

Afgelopen woensdag 13 april werd op ons sportcomplex het SC Heerenveen Regiotoernooi voor O9-pupillen gehouden. Onder fantastische omstandigheden konden de 16 teams strijden voor de dagtitel. Voor de vier hoogst eindigende teams ligt er een vervolg naar de kampioensronde in Heerenveen in het verschiet. Clubs uit de omgeving die partners van SC Heerenveen zijn, waren uitgenodigd om hieraan mee te doen. Teams uit Buitenpost, Kollum, Grijpskerk, Sumar, Garyp, Drachten, Harkema, de Trynwalden, Eastermar en Burgum verschenen aan de start. Allen tot op het bot gemotiveerd om te laten zien hoe goed ze konden voetballen.

Er waren twee poulefases: een gelote poule en een poule op basis van de resultaten uit de eerste poule.

Onder grote belangstelling van zo’n 130 supporters werd de strijd van 102 voetballers/sters om 16.00 uur gestart. De wedstrijdleiding bestaande uit Mirthe en Fenna, floten de wedstrijden strak aan en af en we bleven dan ook keurig binnen het tijdschema.

Tijdens de eerste poulefase waren er wedstrijden die wat ongelijk qua kwaliteit waren. Teams uit een 3e klasse voetbalden hier tegen teams uit de 1e klasse, wat soms resulteerde in tranen van teleurstelling bij spelers. Maar met de oppeppende woorden van begeleiders en ouders, waren ze weer gemotiveerd voor de volgende wedstrijd. Na de drie poulewedstrijden werd de stand opgemaakt en werd de indeling voor tweede poulefase gemaakt. Hierin speelden de teams tegen gelijkwaardiger tegenstanders en waren de uitslagen spannender, wat ook hoorbaar was aan de reacties van de supporters.

Nadat elk team zes wedstrijden had gespeeld en iedereen moe en (on)tevreden bij elkaar kwam op de middenlijn, werden de prijzen door de begeleiders en stagiaires van SC Heerenveen uitgereikt. Ieder team had een prijs en voor de nummer 1 was er een mooie beker bij. De top 4 van deze dag waren:

4) FC Burgum 3
3) FC Burgum 1
2) V en V ‘68
1) Drachtster Boys

Dit zijn dus ook de vier teams die straks de finaleronde in Heerenveen gaan spelen. Het is natuurlijk prachtig voor al de FC Burgum-supporters en leden, dat er maar liefst twee teams van onszelf bij de winnaars zitten. Daar mogen we best trots op zijn!!

Voor nu rest mij nog de spelers en begeleiding van onze twee teams heel veel succes te wensen in de finaleronde. Ronald en Bart, bedankt voor het helpen met klaarzetten en opruimen van de veldjes. Mirthe en Fenna bedankt voor het omroepen en bijhouden van de wedstrijden. Lokke, Lummy en Richard, voor het bemensen van de kantine en natuurlijk SC Heerenveen dat ze zo’n mooi toernooi bij ons wilden organiseren.

 

Voetbalzaken FC Burgum

 

FC Burgum 8-1 alias 9-3 naar finale Heerenveen!

Woensdag 13 april deed FC Burgum 8-1 alias 9-3 mee aan het SC Heerenveen regiotoernooi voor JO9 teams in Burgum. Ook in Balk, Dwingeloo en in Gorredijk werden er regiotoernooien gespeeld.

In Burgum stonden deze middag 16 teams verdeeld over 4 poules aan de start. De poulewinnaars gingen door naar de finalepoule en de finaleronde in Heerenveen, waar dan ook de finalisten van de andere regiotoernooien aanwezig zullen zijn. 

Voor FC Burgum 9-3 begon het toernooi met een wedstrijd tegen Eastermar. Voordat de wedstrijd begon was er 1 speler van FC Burgum die vertelde dat hij die dag liever niet naar school was gegaan om zo krachten te sparen voor het toernooi. Dit omdat volgens deze jongeman Tadic ook de hele dag uitrust voor een wedstrijd. De professionaliteit zit er op deze leeftijd al vroeg in. FC Burgum begint de wedstrijd met de aftrap en laat het balletje lekker rollen wat resulteert in een snelle 1-0 voorsprong. Maar de Broekophâlderkers uit Eastermar komen met een vlammend schot terug in de wedstrijd 1-1. FC Burgum heeft de overhand en krijgt kansen, maar die worden nog niet verzilverd. Het staat nog steeds 1-1 wanneer de volgende teams alweer worden omgeroepen om klaar te gaan staan voor de wedstrijd. De spanning stijgt tot het kookpunt als daar eindelijk de bevrijdende 2-1 valt. Het werkt als een mokerslag voor Eastermar want snel daarna scoort FC Burgum zelfs nog de 3-1 en de 4-1. Daarmee begint het toernooi goed voor de Benjamins van dit toernooi.

Tijd om te genieten van de overwinning is er niet want de jongens kunnen direct aan de bak voor de volgende wedstrijd tegen Kollum. Die hebben de eerste wedstrijd met 1-0 verloren van Trynwâlden en zullen gebrand zijn op een goed resultaat. Alleen de FC Burgum-equipe is goed warmgedraaid in de eerste wedstrijd en Kollum komt er niet aan te pas; 4-0 voor FC Burgum 9-3. Een super start: 2 wedstrijden gespeeld, 6 punten.

De laatste poulewedstrijd wordt gespeeld tegen Trynwâlden en ook die hebben uit 2 gespeelde wedstrijden 6 punten. Nu komt het erop aan; de dood of de gladiolen. Al heeft FC Burgum aan een gelijkspel voldoende voor de finalepoule vanwege het betere doelsaldo, ze wagen het er maar niet op. Ze trekken vol ten strijde. Ze willen gewoon winnen. Trynwâlden bijt wel van zich af maar de actieradius en het voetballende vermogen van FC Burgum is gewoon te groot. Ze zijn een stuk jonger maar gewoon een klasse beter: 3-0 voor FC Burgum 9-3. Daarmee komt FC Burgum 8-1 alias 9-3 op 3 gespeeld 9 punten! Winnen ze de poule en plaatsen ze zich voor de finalepoule en tevens ook de grote finaleronde in Heerenveen.

De medefinalisten zijn FC Burgum 9-1, Drachtster Boys en V en V'68. Een rijtje waar FC Burgum 9-3 toch maar mooi tussen staat. De eerste wedstrijd van de finalepoule wordt gespeeld tegen V en V'68. De wedstrijd staat op het punt van beginnen, maar er is helaas geen scheidsrechter te bekennen. Hoewel er tijdens de finalepoule een scheidsrechter zou, zijn begint de wedstrijd zonder scheidsrechter. V en V'68 krijgt als eerste een levensgrote kans maar gelukkig voor FC Burgum gaat deze naast de goal. Ook FC Burgum krijgt een mooie kan. Vanuit een afvallende bal wordt de bal vanuit de lucht in een keer op de goal gevolleerd maar deze gaat net naast de goal. Het fysiek sterkere V en V'68 en het iets beter voetballende FC Burgum maken er een leuke pot van en eindigt zoals die begon met 0-0.

De tweede wedstrijd in de finalepoule werd gespeeld tegen de vrienden van FC Burgum 9-1. Een topaffiche waar met veel belangstelling naar wordt uitgekeken. Wordt het een leuke wedstrijd of een onvervalste broedermoord tussen deze toppers. Het is direct duidelijk dat het beste bij beide ploegen er wel vanaf is. Al die wedstrijden maken er een ware slijtageslag van, maar beide teams willen deze kraker absoluut niet verliezen en strijden voor iedere centimeter op het veld. Hierdoor ontstaat er een hele leuke wedstrijd met mooie combinaties en een kansje voor FC Burgum 9-1. Vanuit een moeilijke hoek wordt op de paal geschoten. Gelukje voor FC Burgum 9-3. Maar ook FC Burgum 9-1 ontsnapt aan een tegentreffer, want uit een corner wordt de bal teruggetrokken en in een keer keurig met binnenkant voet op de goal geschoten. De bal kust de bovenkant lat. Hiermee eindigt deze broedertwist ook zoals die begon met 0-0.

De laatste wedstrijd wordt gespeeld tegen Drachtster Boys. Het wordt een wedstrijd puur op karakter. Van voetbal is eigenlijk geen sprake meer. Alle spelers zitten diep in het rood maar opgeven is er niet bij. Helaas verliest FC Burgum 9-3 deze wedstrijd met 2-1 door een van richting veranderd schot. Terwijl een gelijkspel dik verdiend was geweest. Drachtster Boys pakt door deze overwinning wel de titel op dit regiotoernooi. Gefeliciteerd!

Zo eindigt FC Burgum 8-1 alias 9-3 knap als 4e op het regiotoernooi. De jongens kunnen supertrots op zichzelf zijn. Bij vlagen zeer goed voetbal laten zien en gevochten als leeuwen. En als toetje: naar de finale in Heerenveen! Hier is FC Burgum met 2 teams goed vertegenwoordigd want naast de 9-3 heeft ook de 9-1 zich geplaatst voor de finale op 8 mei. Voel je vrij om komen kijken!

Expert Meijer
Apuls
Tiltrans
Jumbo Burgum
C. van den Adel
Sonac